Skip to content Skip to footer

Podzemna avantura u špilji Vjetrenica

Javno preduzeće Vjetrenica planira od juna ove godine u špilji Vjetrenica organizirati novu turističku ponudu, podzemnu avanturu – Veliko jezero.

-Podzemna avantura je iznimno zanimljiva i vizualno drugačija turistička tura od klasične posjete špilji. Tura do Velikog jezera otvara do sada sakriveni svijet Vjetrenice, čuvan u potpunom mraku s bogatim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima. Tura do Velikog jezera duga je 1.300 metara, što iznosi 2.600 metara u oba pravca i organizirat ćemo je po najavi. Maksimalan broj osoba u jednoj turi s obučenim vodičem je deset, a preko samog jezera se prelazi čamcem u turama sa po maksimalno tri osobe. Naravno, ukoliko je vodostaj povoljan za prelazak jezera – kaže Nikša Vuletić, direktor Javnog preduzeća Vjetrenica, za magazin Visit BiH.

Cijena avanture

Vjetrenica zaštićeni krajolik/pejzaž je turistička špilja u ukupnoj dužini od 750 metara turističke staze koja je osigurana ogradom i osvijetljena LED rasvjetom. Ovaj dio je otvoren za turiste, što je samo jedna petina istraženog dijela špilje. Ostatak, koji je zatvoren za posjete, mogu vidjeti jedino speleolozi s odgovarajućom opremom.

-Cijena ove avanture je 40 KM po osobi, a uključuje pratnju vodiča, zaštitnu opremu, odnosno gumene čizme i kacige. Ono što je poželjno je ponijeti neku stariju i topliju odjeću i male lampe, po mogućnosti LED. Napominjem da je izlet namijenjen osobama starijim od 18 godina, bez zdravstvenih poteškoća – poručuje Nikša.

Špilja Vjetrenica nalazi se na jugozapadnom rubu plodnog Popovog polja, jednog od najvećih krških polja Bosne i Hercegovine kroz koje protječe rijeka Trebišnjica, nekad najveća ponornica u svijetu, a danas najveća betonska ploča na svijetu. Smještena je u mjestu Zavala, u općini Ravno, koja zbog svoje blizine Jadranskom moru (12 kilometara) i većim centrima (Dubrovnik, Trebinje, Mostar) dodatno privlači posjetitelje.

Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH i Dinarida. Hidrološki bogat sustav sa stalnim i više periodičnih vodenih tokova s podzemnim jezerima, prepoznatljivim strujanjem zraka u ljetnom periodu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim tokom posjete.

Unutarnja temperatura

Unutarnja temperatura zraka iznosi oko 11 stupnjeva, te je odlična destinacija u ljetnom periodu za osvježenje. Vjetrenica koja je bila zaštićeni spomenik prirode 2021. godine postaje zaštićeni krajolik BiH koji je otvoren za posjete u dužini od 750 metara infrastrukturno uređene staze. Od 19. stoljeća do danas kroz Vjetrenicu su prošli brojni istraživači iz cijelog svijeta koji su prepoznali važnost ovog speleološkog objekta, te istraženi dio iznosi 7.323,90 metara.

Ono što Vjetrenicu čini posebno značajnom u svijetu je podzemna bioraznolikost s više od 200 životinjskih vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljiviji stanovnik špilje je Proteus anguinus ili Čovječja ribica koju posjetitelji mogu vidjeti na turističkom djelu staze. To je izuzetna životinja koja može preživjeti nekoliko godina bez hrane, te može živjeti i do stotinu godina.