Skip to content Skip to footer

Sanjin Pehlivanović, petnaestogodišnjak piše historiju bilijara u BiH

S nepunih 13, u konkurenciji do 17 godina, postao je najmlađi evropski prvak u bilijaru. Višestruki je prvak Bosne i Hercegovine i četverostruki prvak Evrope, a tek je na početku karijere. Ozbiljna je konkurencija svim igračima. Riječ je o Sanjinu Pehlivanoviću iz Sarajeva, petnaestogodišnjaku koji umijećem i stilom piše historiju bilijarske scene u Bosni i Hercegovini.

Sve je krenulo 2009. godine, kada su, kako kaže tata Senad i njegovi prijatelji, navečer „bježali od žena“ kako bi igrali bilijar. Jedne prilike su i njega poveli sa sobom.

– Uvijek kažem da je to bio presudan trenutak da i ja počnem igrati bilijar. Onda je otvoren klub ‘Predator’, pa su krenuli i turniri. Poslije Evropskog prvenstva u Sarajevu 2013. godine počeo sam ozbiljno igrati – priča nam Sanjin.

Red, rad i disciplina

Dok njegovi vršnjaci uživaju u slobodnim vikendima, raspustu i vremenu poslije škole, Sanjin to vrijeme koristi za vježbanje i usavršavanje vještina. Tata Senad je ujedno i njegov trener, motivator koji mu ne da da posustane. No, iako je do sada osvojio mnoge turnire, medalje, obišao pola svijeta, ipak je tu i dosta odricanja…

Prvi je razred Pete, odnosno sportske gimnazije. Školu zbog obaveza na treninzima i takmičenjima pohađa vanredno.

– Na kraju osnovne škole njegov menadžer Ramiz Turulja i ja smo sjeli sa Sanjom i ponudili mu dvije opcije – da ide u školu, fakultet, a da mu je bilijar usputni hobi ili da mu bilijar bude broj jedan. S obzirom na to da je puno takmičenja, gotovo svaki vikend, puno se i hoda i izostaje s nastave, objasnili smo mu da je to isto kao da radi osam sati na poslu. Tako je i ovdje, jer put do medalje iziskuje puno odricanja  – objašnjava Senad.

Kaže da treniraju svaki dan, jer bez reda, rada i discipline nema rezultata.

– Trening počinje ujutro između 9-10 sati, pa kad završimo. Imamo početne-kondicione vježbe koje se rade kako bih se zagrijao. Onda počinje igra. Sparingujem s nekim približinim levelom kojim igram. Stalno neke nove vježbe gledam na YouTube kanalu, obično teže, jer je onda i trening dosta zanimljiviji – govori Sanjin.

Otac i sin pričaju da kao i na svakom takmičenju, i na ovome su neizostavne anegdote, a jedna od njih je s nekadašnjim Sanjinovim idolom Ralfom Souquetom.

Pobijedio idola

–  Sanjinu je idol prije bio jedan od najvećih živih igrača današnjice na svijetu – Ralf Souquet iz Njemačke, koji je čak dolazio i u Sarajevu kada smo pravili Sarajevo Open Tour, gdje ga je  i upoznao. To je za njega tada bila velika stvar – upoznati svog idola. Pošto sam trener, studentima i učenicima uvijek navodim Ralfa kao najbolji školski primjer, kao profesionalca te kako treba da se ponaša igrač u svakom smislu. I prošle godine u Tirani na Euro touru, Sanjin je imao meč sa Souquetom, gdje je pobijedio svog idola. U neka doba, pri 7:2 rezultatu, Sanjin je imao čistu poziciju i ostala mu je sedmica, osmica i devetka. To je u nekim našim omjerima otprilike 100 posto da će uspješno završiti. U jednom trenutku Sanjin je pomislio: ‘Je li moguće da ću pobijediti takvog igrača’, i od straha i uzbuđenja promašio je čistu sedmicu. Na kraju je završio rezultatom 9:5 i ipak je pobijedio – prisjeća se Senad, dodajući kako se polako gube idoli, ali da novi naraštaju postaju nekome drugom uzori.

Pravi ambasador Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi u Kini gdje će ostati gotovo mjesec. U Kini učestvuje na četiri bitna turnira.

– Kinezi su izmislili ‘kinesku osmicu’, nešto između snookera i bilijara. To je jedan turnir, a poslije toga igram dispicline 9 – od 1 do 9 rednim brojevima. Ko ubaci kuglu broj 9, pobijedio je, zatim desetka – 10 kugla najavlju, i 8 – standardna igra pune i šarena kugle, ali izmijenjena su pravila. Osmica se mora najaviti u koju će rupu ići – priča Sanjin Pehlivanović.

Leave a comment

0/100