Skip to content Skip to footer

Sajam privrede Tešanj je festival privrednih potencijala

Sajam privrede – Tešanj 2017 otvoren je jučer u Tešnju u prisustvu visokih zvaničnika, velikog broja uglednih bh. privrednika i gostiju. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je značaj ovog sajma ističući da se pretvara u festival privrednih potencijala BiH te da poprima regionalni karakter.

Ovakve manifestacije će, dodao je Zvidić, i dalje organizaciono i finansijski pomagati, jer u fokus stavljaju najvažnije prirodne potencijale BiH.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann podsjetila je da od 2013. godine ova država pomaže firmama u ovom području kako bi povećale svoju konkurentnost, ali i Općini da poveća investicionu sposobnost kako bi porastao broj stranih investicija.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da Vitez i Tešnaj predstavljaju male sredine koje su napravile čudo u ekonomskom smislu.

– Čudo je da u ovom postojećem sistemu ljudi imaju ideju i viziju te da osiguraju onoliko radnih mjesta kako bi funkcionirali unatoč propustima sustavima države koja omogućava i nelojalnu konkurenciju i unatoč da pojedini službenici uzimaju sebi za pravo da treniraju strogoću nad ovakvim poduzećima – pojasnio je Čavara.

Predsjednik Udruženja/udruge privrednika Biznis-Centar Jelah-Tešanj Edin Jabandžić istakao je da ove godine ima 25 poto više izlagača u odnosu na prošlu godinu.

– Neke firme su već redovni izlagači što je rezultat prethodne saradnje, ali i njihovog zadovoljstva. Od ovog sajma želimo napraviti regionalnu priču gdje svi zajedno žele da gradimo brend – istakao je Jabandžić.

U organizaciji “Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj” sajam je okupio više od 200 izlagača iz BiH i inostranstva. Izložbeni prostor sajma je smješten na 4.000 metara kvadratnih zatvorenog i 10.000 metara kvadratnih otvorenog prostora.

Leave a comment