Skip to content Skip to footer

Rujište: Nezaobilazna zimska destinacije Mostaraca, ali i stranih turista

Dvadeset i pet kilometara sjeverno od Mostara, na periferiji planina Prenj i Velež, prostire se idilično izletište Rujište. U zimskom periodu Rujište privlači mnogobrojne ljubitelje zimskih sportova, dok je ljeti idealno mjesto da se pobjegne od hercegovačkih velikih vrućina.

Posljednjih godina je postalo obavezno zimsko odredište kako Mostaraca, tako i goste iz susjednih zemalja, jer ono što Rujište nudi uistinu je zaslužilo riječi hvale. S obzirom na to da u Mostaru ove zime još nije bilo sniježnih padavina, najčešći gosti su upravo Mostarci, kako smo se i sami uvjerili. Jedni ovdje dođu na skijanje, drugi na sankanje, a neki samo kako bi uživali u čistom i svježem zraku.

-Ljubitelje zimskih sportova i dobre zabave i ove zimske turističke sezone na Rujištu očekuju brojni vrhunski doživljaji prilagođeni svim generacijama – ističe Semir Temim, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Sudeći po najavama, ali i dosadašnjim posjetama, za zimski turizam u Hercegovini ovo bi mogla biti jedna od boljih godina.

-Iz godine u godinu Rujište bilježi porast gostiju, zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima koje ovo mjesto nudi. Ove godine prvim snijegom su već stigli i prvi gosti. Još su u pitanju domaći posjetioci, no tokom januara očekujemo goste iz Dalmacije, jer su oni bili najčešći proteklih godina – govori Temim, dodavši da se put redovno održava i čisti, jer najvažnije je da je destinacija dostupna svima.

Skijaše i snowboardere posebno raduje zima kada je Rujište u svom najvećem sjaju. Posjeduje stazu za skijanje, za sankanje, ski-lift, biciklističku stazu, a tokom cijele godine zanimljivo je turistima jer služi kao zračna banja.

Staza raspolaže jednim ski liftom na skromnih 950 metara dužine, ali za početnike i one koji ne mogu doći do većih skijaških centara ovo je pravi mali planinski raj. Dužina trim staze je 1.100 metara. U Turističkoj zajednici su se potrudili da urede stazu zdravlja, te da mapiraju brdsko-biciklističke staze.

Rujište kao planinski prostor na 1.050 metara nadmorske visine područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope. Iznimno je bogato munikom, endemskim crnogoričnim drvetom. Ono što je posebna atrakcija jeste noćno skijanje gdje su se prošle sezone pripremali svaku noć partyji na snijegu.

I ove sezone se očekuje veliko zanimanje za isto. Zimska turistička sezona na Rujištu svečano je otvorena 22. decembra u prisustvu velikog broja ljubitelja snježnih radosti, uz degustaciju vina i gastro ponuda s hercegovačkih prostora.

Leave a comment

0/100