Skip to content Skip to footer

Putovanje kroz Hercegovinu: Proljetno sunce i miris behara odmor za dušu i tijelo

Historiju BiH u prošlom stoljeću obilježili su rat i brojni nemili događaji, a to je slika koja iz naše zemlje najčešće, nažalost, još odlazi u svijet. Uprkos svemu, BiH čuva svoje magične prirodne ljepote koje mijenjaju te ružne slike, a rijeke turista biraju upravo našu zemlju kao najpoželjniju turističku destinaciju. Magičnost naše prirode je ono što oduzima dah, pa su o njoj pisali i pišu brojni pisci i pjesnici, putopisci i novinari…

Sunce i lijepo vrijeme bili su najbolji uvod u proljeće, a ugodne temperature i miris behara neodoljivo vuku ka jugu i hercegovačkim turističkim biserima. Zbog toga smo se uputili u Mostar, gdje smo obišli Stari most i vodopad Kravice. Kažu, Hercegovke su najljepše žene, a i mi smo se u to još jednom uvjerili. Željka Buntić, članica modne agencije ABC Models, bila nam je vodič kroz hercegovačke ljepote.

Zelena rijeka

U Mostar smo stigli u jutarnjim satima, svijet se polako budio. Već tu shvatite da život u Hercegovini uprkos ubrzanom tempu koji se danas nameće još teče sporo. U načičkanim baštama se uz novine i razgovor ispija prva jutarnja kafa.

Taj spori ritam i tišinu razbijaju dvije grupe kineskih turista, koji znatiželjno obilaze mnogobrojne štandove sa suvenirima, raspituju se za cijene i nešto dovikuju jedni drugima. Laganom šetnjom stigli smo do Starog mosta. Stamen i ponosit glavni simbol Mostara i Hercegovine uzdiže se nad Neretvom, pružajući fantastičan pogled na zelenilo jedne od najljepših rijeka u našoj zemlji.

Stari most danas je dio Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tokom posljednjeg rata. Obnovljen je nakon rata i ponovo otvoren za javnost 23. jula 2004. godine. Od turističkog značaja Starog mosta svakako treba izdvojiti i tradicionalno takmičenje u skokovima koji imaju dugu historiju.

Stari most je odlično mjesto za photoshooting sa Željkom, čiju ljepotu su dodatno naglasili šminkerica Belma Sefić i frizer Miralem Demirović, a koja je za ovu priliku odjenula kreacije stilistice i kreatorke Selme Bijedić.

Grandiozni vodopad

U popodnevnim satima nakon ugodne topline kratki odmor smo potražili 40 kilometara od Mostara, na vodopadima Kravice. Jedno od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti ovog kraja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Osim grandioznog vodopada koji formira rijeka Trebižat, prvi osjećaj koji dobijamo je nevjerovatna svježina prirode, zraka i vode koja nas smiruje nakon mostarskog toplog kamena. Odbljesci sunca koje je već bilo na zalasku stvarali su fantastičan ambijent za fotografije.

Nakon Kravica kući smo se vratili puni utisaka, s jednim zaključkom da je rano proljeće zbog još podnošljivih hercegovačkih temperatura i nedostatka gužvi idealno vrijeme za posjetiti Mostar i vodopad Kravice.

Leave a comment

0/100