Skip to content Skip to footer

Bosanci spajaju Hrvatsku i Sloveniju

Bosna je prvo što što ćete vidjeti kada iz Hrvatske ulazite u Sloveniju ili zadnje kada Sloveniju napuštate i ulazite u Hrvatsku, preko graničnog prijelaza Gruškovje. Dobro sad, možda ne baš Bosna, ali bosanskohercegovačka kompanija svakako da.

Gotovo 20 mjeseci na samom ulazu u Sloveniju, sa desne strane nalazi se kamp najveće bh. građevinske kompanije Euro-Asfalt, a sa lijeve u dužini od gotovo šest kilometara gradilište sa nekoliko stotina uposlenih radnika, što Bosanaca na privremenom radu, što Slovenaca. Gradilištem upravlja Zdenko Bojić, Bosanac iz Kaknja, nastanjen u Zagrebu, koji svakodnevno u Sloveniju dolazi na posao.

Gradilište je rezultat jednog od dva ugovora koje je Euro-Asfalt dobio u Sloveniji u roku samo osam mjeseci ukupne vrijednosti nešto više od 60 miliona eura. Potpisan je i ugovor u Crnoj Gori vrijedan više od 40 miliona eura, pa će uskoro pečat ove kompanije biti i u toj zemlji, projekti u Njemačkoj nižu se jedan za drugim.

Treba reći da potpis ove bh. kompanije stoji na brojnim impozantnim građevinama širom BiH, ali i svijeta. Od dalekog Abu Dhabija gdje su se „potpisali“ na zgradu policijske stanice, Libije u kojoj su izgradili i rekonstruisali stotine kilometara autoputeva, minhenske Alianz Arene, preko tunela u Albaniji do Bosne i Hercegovine i već spomenutih Slovenije i Crne Gore.

Vrijednost Euro-Asfaltovih poslova u zemlji i inostranstvu u ovom trenutku je jednaka, a ukupno iznosi oko 400 miliona KM. Iza radnika i mašina ove kompanije ostaju ceste i građevine urađene po najvišim standardima struke izgrađene prije zadatih rokova.

Za dvije decenije postojanja, Euro-Asfalt je postala kompanija kojoj se bezuvjetno vjeruje širom svijeta. Njihovi uposlenici nisu sportaši koji na sportskim terenima promoviraju svoju zemlju, ali jesu majstori koji svaki, pa i najnepristupačniji teren pretvaraju u moderne saobraćajnice, koje su, ako ne najbolji, onda svakako jedan od najboljih izvoznih proizvoda Bosne i Hercegovine.

Leave a comment

0/100