Skip to content Skip to footer

Provedite odmor na biciklu: Cikloturizam je sve popularniji u BiH

Vožnja biciklima već nekoliko godina u BiH doživljava ekspanziju, bilo da je riječ o rekreativnom, profesionalnom ili ga koristili kao prijevozno sredstvo. Rezultat je to povećanja svijesti o zdravom životu, veće dostupnosti kvalitetne opreme i bicikala, ali i saobraćajnih gužvi u gradovima.

S porastom broja biciklista, razvijaju se i turističke ponude koje sve više uključuju vožnje biciklima (cikloturizam), a svakodnevno raste i broj uređenih biciklističkih staza, pa shodno tome može se i planirati aktivan odmor koji uključuje vožnje biciklima kroz prelijepe predjele naše zemlje. Biciklistički turizam je oblik ekološkog i sportsko-rekreativnog turizma, jer ispunjava potrebe i želje savremenih turista koji tragaju za aktivnim odmorom u prirodi.

Ono što uključuje u ovaj oblik odmora je pažljivo planiranje ruta koje ćete voziti, te mjesta i prenoćišta u kojima ćete odsjesti i, naravno pratite prognozu vremena. Svi ljubitelji ove vrste odmora, ali i strastveni biciklisti slažu se u jednom – Hercegovina ima najbolju i najbogatiju ponudu biciklističkih staza. Stoga ćemo vam predstaviti nekoliko biciklističkih ruta koje će vas možda zaintrigirati i navesti da svoj godišnji odmor provedete na biciklu.

Ćirinom prugom

Zahvaljujući realizaciji projekta „Bicikliranjem kroz historiju – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro“, ova stara željeznička pruga, koja je spomenik života u jadranskom zaleđu, dostupna je biciklistima.

Realizacijom projekta uredila se i obilježila biciklistička trase koja se proteže u dužini 165 kilometara u Hercegovini, te 36 kilometara u općini Konavle u Hrvatskoj, i to trasom kuda je išla stara uskotračna austrougarska pruga po kojoj je vozio popularno voz Ćiro.

Na dionici kroz Hercegovinu, između ostalog, nalazi se deset odmorišta koja predstavljaju svojevrsno putovanje kroz vrijeme. Na tim odmorištima, posjetitelji mogu saznati sve o historiji Ćire i kraja u kojem se nalaze, kao i turističke atrakcije koje se nalaze u blizini, a koje je vrijedno posjetiti.

Trasa povezuje dva grada pod UNESCO zaštitom – Mostar i Dubrovnik, a prolazi pored brojnih historijsko-kulturnih i prirodnih znamenitosti Blagaj – Tekija, manastir Žitomislić, svetište Međugorje, historijski gradić Počitelj, Park prirode Hutovo Blato, arheološki spomenik iz rimskog doba Mogorjelo, nekropola Boljuni, Popovo polje, Stari grad Hutovo, pećina Vjetrenica, manastir Zavala…

Ova trasa je zamišljena kako za cestovni tako i za brdski biciklizam. Trasa obuhvata prelazak osam mostova, većih i manjih, preko kojih je prelazio Ćiro, a najpoznatiji od njih je tzv. vijadukt Sjekose iznad Parka prirode Hutovo blato koji je rađen po nacrtima Eiffela, autora istoimenog tornja u Parizu. Na dionicama makadamske trase prolazi se i kroz 11 tunela ukupne dužine više od jednog kilometra.

Starom njemačkom stazom

Staza je dobila naziv jer dijelom prolazi makadamskim putom koje ovdašnje stanovništvu zove njemačka cesta. Nije poznato otkuda taj naziv no pretpostavlja se da je riječ o cesti koja je izgrađena tokom njemačke okupacije BiH.

Staza prolazi dijelom i kroz kanjon Neretve te prolazi pored Bunskog kanala, dubokog usjeka Neretve južno od Mostara. Stazom se prolazi i pored pravoslavnog manastira Žitomislić, te pored poznatih kamenih vinograda u općini Čitluk. Dužina staze je 46 kilometara.

Četiri jezera zapadne Hercegovine

Zapadnohercegovačka jezera Krenica, Nuga, Tribistovo i Blidinje predstavljaju izletnička odredišta koja nude brojne izazove, ribolov, učenje o kulturno-historijskoj baštini kroz posjete arheološkim nalazištima, uz nezaboravne narodne priče i legende, kampiranje i bogatu autohtonu gastronomsku ponudu. Riblji festival na Krenici, kupalište u Tribistovu, paraglajding na jezeru Blidinje, zajedno s brojnim drugim uzbudljivim aktivnostima za zabavu i rekreaciju, samo su neki od razloga zbog kojih se biciklisti upuste u ovu avanturu.

Jedna od ljepših staza, ali i podjednako izazovna i zahtjevna, budući da u svojoj dužini od 85 kilometara nudi gotovo 2.500 metara visinske razlike. Staza koja nudi obilje prirodnih ljepota, kulturnog i historijskog nasljeđa uz degustiranje lokalne kuhinje i specijaliteta. Putovanje koje će vas zasigurno ostaviti ispunjenimi zadovoljnim. Avantura počinje na lokaciji Peć Mlini, a završava u Parku prirode Blidinje.

Prirodna baština rijeke Trebižat

Obilje raznolikosti i izazova za sve bicikliste pruža riječna dolina Tihaljina-Mlade-Trebižat, poznata po svojoj prirodnoj raskoši, raznolikosti flore i faune, te brojnim očuvanim kulturno-historijskih znamenitostima, nudeći avanturistički turizam i prijeko potrebnu autohtonu gastronomsku ponudu. Ruta je duga 55,6 kilometara, a vozeći se uz riječnu dolinu prolazi kroz tri općine, Grude, Ljubuški, odnosno Čapljina. Nekoliko izvora oplemenjuje ovu riječnu dolinu, a najvažniji među njima su Peć Mlini, Klokun, Vrioštice i Studenčica, zajedno s prekrasnim vodopadima Kravica, Koćuša, Čeveljuša, Božjak. Okolina ove rute pruža poznata arheološka nalazišta, poput Ravlića špilje, rimskog logora Gračine, srednjovjekovne utvrde Herceg Stjepan, kasnoantičke vile Mogorjelo, najstarijeg muzeja u Bosni i Hercegovini na Humcu (1884.)… Putovanje koje će vas zasigurno ostaviti bez daha.

Vodopad Žukovica

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za biciklizam. Staza polazi iz Posušja, u dužini od 63 kilometra obilazeći mjesta Vir, Podbila, Zavelim, vodopad Žukovica i Tribstovo jezero, te putovanje ponovo završava u Posušju. Od posjeta udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 63 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.