Skip to content Skip to footer

Kampovanje kao idealan ljetni odmor

Željni ste avanture, ne želite All-Inclusive turistički aranžman zavaš odmor, onda je za vas savršen izbor kampovanje. Ruksak, šator, roštilj, šum rijeke, dobro društvo – sve to ćete dobit ako se odlučite  za kampovanje koje je posljednjih godina doživjelo jednu vrstu preporoda.

Ovo je i odličan način da istražite Bosnu i Hercegovinu i pronađete za sebe destinacije u kojima ćete uživati. Naravno, u ovu avanturu možete uključiti i dodatne aktivnosti koje će upotpuniti vaš boravak u prirodi kao što su planinarenje, biciklizam, rafting, posjete kulturno-historijskim znamenitostima. Ako ste kamp postavili na nekom od brojnih jezera ili rijeka u BiH, onda možete uživati u kupanju i sunčanju ili ribolovu.

Kampovati možete na brojnim planinama, jezerima, rijekama u šatorima, ali i autokampovima kojih u našoj zemlji iz godine u godinu ima sve više. Razlika je tome što autokampovi najčešće nude i besplatan internet i priključak na struju, te druge pogodnosti koje na planinama nemate. Ipak, sve zavisi šta želite.

Kada su u pitanju planine, bilo koja u BiH može biti vaš izbor. Kamperi najčešće biraju mjesta uz planinarske domove, jer mogu koristiti sanitarni čvor. Osim toga, vrlo često su to i mjesta pored planinskih jezera ili rijeka. Gotovo svaka planina u BiH ima jezera gdje možete postaviti kampove, tako da nećete pogriješiti gdje god da odete.

U svakom slučaju, ako odlučite na kampovanje na planini vrlo je bitno znati gdje idete, kakva je dostupnost, koja je udaljenost od naseljenog mjesta zbog zdravstvenih ustanova, ali i da imate signal na vašem telefonu. Kada je u pitanju oprema, najvažnije je da imate dobar, vodootporan šator, ali i vreću za spavanje prilagođenu noćnim temperaturama koje i u ljetnim večerima znaju biti hladne.

S obzirom da je teren na kojem postavljate šator najčešće neravan i tvrd, potrebno je imati i podlogu odnosno madrac na kojoj ćete spavati. Danas je dostupan širok spektar takvih madraca na samonapuhivanje koji su izuzetno lagani za nošenje. Ne zaboravite ni adekvatnu odjeću zbog temperaturnih promjena tokom dana i noći.

S druge strane, brojni su autokampovi u BiH u kojima možete uživati ako posjedujete kamp prikolicu. A ako nemate, onda i tu možete postaviti šatore. Donosimo vam pregled nekih od najpopularnijih autokampova u BiH, prema web stranici camping.info.

Kamp Half Island Buna

Miran porodični kamp direktno na rijeci Buni s prekrasnim pogledom na planine. Zanimljiva mjesta koja ne smijete propustiti su Mostar Počitelj, Blagaj, Međugorije, vodopad Kravice, Mogorijelo, a tu je i Hutovo blato, kao i srednjovjekovna nekropola stećaka Radimlja. Možete se kupati u rijeci, iznajmiti kajake u blizini ili se jednostavno opustiti i uživati u prekrasnom krajoliku oko kampa.

Una Kamp Bosanska Krupa

Idealno mjesto za vaš godišnji odmor u srcu čiste prirode na prelijepoj rijeci Uni. Nalazi se nadomak Bosanske Krupe, uz jednu od najčišćih evropskih rijeka – rijeku UNA. Kamp se prostire na 10.000 metara kvadratnih, smješten direktno uz rijeku Unu koja nudi različite izazove: kupanje, ribolov, rafting, nogomet, odbojku, stolni tenis, badminton…

Rafting centar Tri vodenice

Ovaj rafting centar izgradio je kamp na rijeci Drini. Udaljen je 18 kilometara od Foče. U njegovoj blizini nalaze se rijeke Tara i Drina, Nacionalni park Sutjeska, prašuma Peručica sa vodopadom Skakavac i obližnje planine Maglić, Zelengora, Volujak… Ovdje možete uživati uraftingu, planinarskim turama kroz prekrasnu prirodu. Domaća hrana i lijepo okruženje s puno parking mjesta sa strujom i čistim toaletima i tuševima.

Kamp Plivsko jezero

Nalazi se na obali Plivskog jezera smaragdne boje, u blizini Jajca. Uređen je u skladu s evropskim standardima. Gostima kampa na raspolaganju su usluge recepcije, caffe bar, tuševi s toplom vodom, WC, prostor za kuhanje i praonica rublja. Kapacitet mjesta-kampa je 300 mjesta. Kamp također ima sportske terene, a možete uživati i u vodenim sportovima i posjeti kraljevskom gradu Jajcu.

Rafting centar Una RC Kiro

Nalazi se u Golubiću, pet kilometara uzvodno od Bihaća i zauzima površinu od 20.000 metara kvadratnih uz rijeku Unu. Centar uključuje kamp s kompletnom infrastrukturom (struja, pitka voda, toaleti, tuševi …), prostor za šatore i prikolice, tri vile, parking, sportsko-rekreacijski sadržaji – odbojka na pijesku, stolni tenis, veliki šah, kuglanje, ribolov. Između ostalih sadržaja tu je i rafting, kajak i kanu, brdski biciklizam, planinarenje i paintball.

Autokamp Green Park

Nalazi se u Žitomisliću, oko 20 kilometara južno od Mostara, na autocesti M17. Smješteno je u prirodnom okruženju na obali rijeke Neretve. Mlađi posjetitelji uživat će u dječjem igralištu koje uključuje tobogane, pile, ljuljačke, trampolin i pješčanike. Pješčana plaža u kampu duga je 270 metara. Kako bi osigurali savršenu hladovinu i hladnoću tijekom vrućih dana, iznad plaže se uzdižu ogromna topola i ostalo drveće koje također pruža jezu pukim pogledom na rijeku Neretvu.