Skip to content Skip to footer

Izletište Popov gaj: Mjesto u sarajevskom naselju Jarčedoli bogato vegetacijom 

Sarajevo je jedan od rijetkih gradova u Evropi, a možda i na svijetu, koji ima brojne vidikovce s kojih se pruža prekrasan pogled na grad. Na koju god stranu da krenete, doći ćete na neku kotu i uživati u pogledu. Jedno od takvih mjesta je i izletište Popov gaj.

Potpuno nepravedno zapostavljeno, ovo mjesto bogato je vegetacijom i nudi dašak prirode koji će vam sasvim sigurno prijati.

Izletište Popov gaj nalazi se u naselju Jarčedoli, u općini Stari Grad, na obroncima Trebevića i u neposrednoj blizini Vidikovca. Borova šuma krasi ovo izletište, a idealno je za porodične izlete. U samom centru šume nalazi se fudbalski teren pogodan za sve uzraste.

Ako iz šume izađete na prostranu livadu imat ćete utisak kao da ste na nekoj prostranoj terasi. Prvo što ćete vidjeti ako pogledate na zapad je Bijela tabija, a potom i panorama grada. Pod vašim nogama nalazi se rijeka Miljacka i šetalište Dariva, a na istoku Kozija ćuprija, dok se pogled dalje pruža prema kanjonu Miljacke i Palama.

Nažalost, lokalne vlasti ne poklanjaju dovoljno pažnje potencijalima Popovog gaja, a obećanja i planovi za uređenje izletišta ostali su neispunjeni.

Jedan od tih planova, prema nekim informacijama, bio je i povezivanje izletišta s Bijelom tabijom ziplineom, što bi ga činilo najdužim urbanim ziplineom na svijetu. Ipak, za sada od tog projekta, čini se, nema ništa. Ili jednostavno čeka bolja vremena.

Bilo kako bilo, kada vam se pruži prilika, obavezno posjetite ovo izletište i uživajte u njegovim čarima.