Skip to content Skip to footer

Prestiž je biti dio ovog folklornog ansambla: “Seljo” već 70 godina čuva kulturno naslijeđe BiH

Akademski ansambl tradicionalnih igara i pjesama “Seljo” proteklih gotovo 70 godina radi na očuvanju kulturnog naslijeđa naroda Bosne i Hercegovine kao i zemalja zapadnog Balkana putem narodnih plesova, pjesama, nošnji i običaja. Biti članom “Selje” je stvar prestiža.

Iza Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu (AKCUS) “Seljo” je desetljećima dug i plodonosan put. Članovi foklornog ansambla gostovali su u tridesetak zemalja, od balkanskih i evropskih, do daleke Amerike, Kine, Azerbejdžana… Posjetili su zemlje Skandinavije, kao i Tunis, Alžir, Libiju…a u nekima od njih gostovali su po nekoliko puta.

S ciljem da što više mladih uključi u Ansambl tradicionalnih igara i pjesama je počeo kampanju “Dođi. Uživaj. Nauči. Putuj”, kojom poziva srednjoškolce i studente da im se pridruže kako bi zajedno radili na očuvanju tradicije, uz druženje i zabavu. Jedna od veoma važnih informacija je da se članarina ne plaća, te da je potrebno samo se prijaviti i biti redovan na probama.

– Nakon pripremnih proba i treninga, uz redovan i predan rad, možete biti sigurni da u toku akademske sezone već možete krenuti na putovanja s nama, po Bosni i Hercegovini ili svijetu, stoga, prilikom učlanjivanja, potrebno je imati spreman i validan pasoš – kaže Kemal Borovac, pomoćnik direktora u AKCUS “Seljo” Sarajevo.

Dodaje da se rad AKCUS-a finansira na projektnoj osnovi i izdavanjem prostora, a čuveni klub “Sloga” je scena na kojoj se održavaju probe. Borovac kaže da su među članovima uglavnom studenti i srednjoškolci, ali da su dobrodošli i svi ostali.

– Nebrojene su beneficije koje ima naše članstvo. Putujemo na međunarodne festivale, sajmove, koncerte, a to su iskustva kakva se ne mogu opisati. Za redovan i predan rad dobijete i više nego što očekujete, a sve to mogu potvrditi aktuelni članovi i članice našeg ansambla, koji su igrajući i pjevajući u “Selji” pronašli ljubavi, zabavili se, ali i ostvarili i profesionalna postignuća, te stekli znanja iz folkloristike – priča Borovac.

Jedino što se traži od članova je ozbiljan i istrajan rad. Probe se sastoje od kondicionog treninga, gimnastičkih vježbi, savladavanja plesnih elementa i scenske kulture.

Ansambl tradicionalnih igara i pjesama je osnovan je 1949. godine i najstariji je ansambl u okviru AKCUS-a “Seljo”. U kreiranju imidža ansambla učestvuju eminentni etnokoreolozi, etnomuzikolozi, etnolozi, kompozitori i scenski umjetnici. Ansambl prati fenomenalni mladi Akademski orkestar “Seljo” a najbolji pjevači ansambla članovi su Vokalne grupe tradicionalne muzike “Seljo” koja izvodi stare tradicionalne napjeve iz Bosne i Hercegovine.

Leave a comment

0/100