Skip to content Skip to footer

Pogled na Sarajevo između dva svjetska rata

Današnji izgled Sarajeva prilično se promijenio u odnosu na onaj prije II svjetskog rata. Mnoge zgrade i građevine su ostale, neke nagrižene zubom vremena, neke restaurirane, a neke su potpuno nestale.

Veliki utjecaj na arhitekturu glavnog grada BiH ostavile su Osmanlije i Austrougari, te su ove građevine danas najprivlačnije za turiste koji dolaze iz svih dijelova svijeta.

U nastavku ćemo se, kroz fotografije majstora fotografije Nusreta Halačevića, nastale između dva svjetska rata, prisjetiti kako je nekada izgledalo Sarajevo, ali i vidjeti običaje i fotografije sarajevske svakodnevnice.

– Sebilj je drvena fontana urađena u pseudootomanskom stilu u centru Baščaršije. Izgradio je bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica 1753. godine i on se nalazio nešto niže od današnjeg. Izgorio je u požaru 1852. godine, a zatim je premješten po nacrtu češkog arhitekte Alexandera Witteka 1891. godine. Ovaj dio se, također, često naziva i “trg golubova”.
– Pogled na Vijećnicu i Šeher-ćehajinu ćupriju iz At Mejdana. Sarajevska Vijećnica je jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo.
– Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine izgrađena je 1929. godine i najveća je investicija Kraljevine Jugoslavije u Sarajevu. Autor projekta je Milan Zloković iz Beograda. Period njene izgradnje obilježen je prodorom stila poznatog kao moderna, specifičnom po negiranju dekorativnosti pređašnjih stilova, odnosno nastojanju na svođenje ukrasa na minimum. Rađen je kao jedinstvena građevinska masa, a izražen je i jak utjecaj kubizma.
– Pogled s Alifakovca na Vratnik i Sedam šuma. Alifakovac je naselje iznad sarajevske Vijećnice i ima znatnu historiju, a danas i turističku vrijednost. Slijedeći narodnu etimologiju, ime je nastalo po Ali Ufaku (Alija Niski), legendarnom šejhu iz starije historije Sarajeva, koji je, po tradiciji i pokopan na alifakovačkom groblju.
– Fotografija je napravljena sa sarajevske Vijećnice i pruža pogled na rijeku Miljacku.
– Pijačni dan na Baščaršiji.
– Sarajlije se kupaju u rijeci Miljacka na popularnom kupalištu Dariva.

 

– Džamija na Bistriku i most preko kojeg je prelazio voz Ćiro.
Hotel Austrija na Ilidži. Od hotela počinje Velika aleja koja vodi do Vrela Bosne. Velika aleja zasađena je stablima platana i kestena u dužini od 3,5 kilometra i predstavlja najljepši drvored u BiH. Aleju sačinjavaju 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u dva reda 1892.
Stara pravoslavna crkva je jedan od najstarijih i najvrednijih kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i ubraja se među najstarije sakralne objekte na ovim prostorima. Nalazi se nedaleko od Baščaršije. Prvi put se pominje 1539. godine, no pretpostavlja se da je izgrađena na temeljima jedne još starije crkve.
Pogled iz Štrosmajerove ulica na katedralu Srca Isusova. Projekat za izgradnju uradio je Josip Vancaš kombinujući elemente romanike i gotike. Izgradnja objekta je započela 1884. godine, a 1889. godine objekat je završen i predat na upotrebu sarajevskoj gradskoj općini.
Unutrašnjost Gazi-Husrev begove džamije.
Enterijer sarajevske Vijećnice.

Leave a comment