Skip to content Skip to footer

Pozitivni pomaci u privredi Tuzlanskog kantona, 230 novih radnika

Tuzlanski kanton je tokom 2016. zabilježio pozitivne pomake u privredi, a ulaganjima kantonalne vlade u programe zapošljavanja povećan je broj novih radnih mjesta.

Pozitivni rezultati bilježe se u industriji, energetici i rudarstvu te je resorni kantonalni ministar Srđan Mićanović  izjavio u razgovoru za Fenu da je u 2016. Vlada izdvojila 1.500.000 KM za projekte zapošljavanja putem programa triju kantonalnih ministarstava – za boračka pitanja, poduzetništva i obrta, te industrije energetike i rudarstva.

Mićanović ističe da je zahvaljujući ovim projektima u prošlog godini zaposleno oko 230 novih radnika.

-Putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva obezbijeđeno je 300.000 KM za program po kojem su poslodavci morali priložiti investicioni program i investirati finansijska sredstva, da u sklopu te investicije prime određeni broj uposlenika – kaže.

Postignuti efekti od ovog programa su 40 novouposlenih radnika u direktnoj proizvodnji i dva miliona KM investicija u roku od pola godine.

Osim izdvajanja kantonalne vlade, u 2016. realizirano je sedam podsticajnih programa za zapošljavanje federalnog i kantonalnog zavoda za zapošljavanje, javlja Fena.

– Uz poticaje zajedno sa Zavodom za zapošljavanje TK-a bez lokalnih zajednica, koje također imaju svoje programe za zapošljavanje, u 2016. zaposleno je s nivoa kantona više od 3.000 zaposlenih – navodi Mićanović, pojasnivši da to nije tačan broj novozaposlenih radnika, već je to broj radnika koji je određenom subvencijom zaposlen u nekoj kompaniji.

U industrijskom, rudarskom i energetskom sektoru se bilježi povećanje proizvodnje te Mićanović naglašava da je Federacija BiH u 2016. imala industrijski rast od 2,6 posto, a TK 6,6 posto, ocijenivši da je ovaj kanton rastao prosječno brže, više nego svi kantoni ukupno i da ima najbolje rezultate u FBiH.

Govoreći o privredi TK-a u 2016. smatra da je prošla godina bila dobra za rudarski sektor, ne samo za rudnike uglja u TK-u već i za kamenolome i rudnike koji se bave eksploatacijom mineralnih sirovina.

Navodi da je povećana proizvodnja uglja u TK-u, kao i električne energije, koja je povećana za 5,2 posto. U Tuzlanskom kantonu došlo je i do povećanja neto plaće za 3,3 posto, no ovaj kanton još ne prednjači po iznosu  prosječne plaće.

-Naš rast od tri posto nije zanemariv, ali i dalje smo iza određenih kantona u FBiH. Nadam se da ćemo ovim bržim rastom privrede što prije dostići određene kantone i da ćemo biti lideri u u prosječnoj plati – poručio je.

Imajući u vidu činjenicu da je 2016. za poslodavce na području TK-a bila uspješna i da je došlo do povećanja dobiti, ministar Mićanović očekuje povećanje prosječne plaće, a uputio je i apel poslodavcima da razmisle o povećanju plaća radnicima.

Leave a comment

0/100