Skip to content Skip to footer

Omiljeni ples državne prvakinje Ume Pecar: Magični ritam sambe

Mnogi sambu smatraju originalnim ili tipično brazilskim muzičkim žanrom. No, taj je ples, iako je u međuvremenu postao nacionalni žanr te južnoameričke zemlje, ipak afrička mješavina ritmova i tradicije. Samba je nastala u zvuku bubnjeva koje su sa sobom afrički robovi donijeli u Brazil.

Rana je samba prvo bila mješavina religijskih elemanata, muzike i plesa kojom su Afrikanci međusobno komunicirali. S vremenom ti su se afrički ritmovi miješali i u sebe uključivali elemente drugih vrsta muzike. Posebno onu koja je bila popularna u Rio de Janeiru iz 19. vijeka.

Mala Afrika

Po nekim je podacima u Rio de Janeriro samba stigla iz regije Bahia, a sa sobom su je donijeli oslobođeni afrički robovi. U Brazilu je ropstvo službeno ukinuto 1888. godine, a oni koji su stekli slobodu lutali su zemljom tražeći posla. Uglavnom su brali šećernu trsku ili kafu.

Između 1890. i 1917. godine stanovništvo tada glavnog grada Brazila udvostručilo se s pola miliona na milion stanovnika. Zajednica nekadašnjih robova nastanila se u dijelovima grada oko luke koji će u narodu postati poznati kao Mala Afrika. I iz tog je kvarta samba krenula na svoj put osvajanja svijeta.

Izvođači sambe postaju poznati širom zemlje, zvijezde brazilske muzičke scene. Ostat će zapisano u njezinoj historiji da je u novembru 1916. snimljena prva samba na nekom od nosača zvuka, nazvana “Pelo telefon”.

Samba, iskrena i vesela, pleše se danas u svim ćoškovima planete, u kafanama, na ulicama i trgovima. I svaka joj generacija doda nešto novo, nešto svoje. Samba je danas omiljeni ples Sarajke Ume Pecar, prvakinje Bosne i Hercegovine. Rođena u Sarajevu 2006. godine, Uma u latino-američkim plesovima uživa već devet godina.

Klub Astorija

Članica je uspješnog sarajevskog plesnog kluba Astorija u kojem sarađuje s trenerima Amelom Šitom, Adisom Bijedić i Almom Selimović. Uma je na brojnim takmičenjima osvajala prva i druga mjesta u Tuzli, Zenici i Brčkom. Prije tri godine osvaja u paru Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Dvije godine kasnije, u Zagrebu na međunarodnom takmičenju, u dvije kategorije, Juniori 1 i Juniori 2 osvaja sedmo mjesto u konkurenciji 44 djevojke iz sedam država svijeta.

Kruna dosadašnje karijere ove mlade Sarajke naslov je aktuelne državne prvakinje. Na prvenstvu na kojem je zaradila naslov najbolje ukupno je osvojila pet zlatnih i srebrnu medalji u kategoriji juniora.

Uma pleše svih deset takmičarskih plesova. Njen klub Astorija jedan je od najuspješnijih bh. plesnih klubova. Fokus njihovog rada usmjeren je upravo na latino-američke plesove, a klub je uglavnom orijentiran na rad s mladima.