Skip to content Skip to footer

Održan 5. Skakavac trail koji je spojio trčanje, umjetnost i muziku

U subotu i nedjelju 04. i 05. septembra 2021. održano je jubilarno 5. izdanje Skakavac Traila u okviru kojeg je bilo i 3. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju. Specijalni partner utrke je bio Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a partneri su Atletski savez BiH i Vatrogasno društvo Vogošća.

Planinarsko društvo Skakavac, koji je organizator ove utrke, nastoji promovisati prirodne ljepote, posebno vodopad Skakavac, a svake godine nastoje trkačima osigurati još više – više staza, više zadovoljstva, više osmijeha, adrenalina i lijepih uspomena.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac je kazao: “Osim promocije prirodnih ljepota i mogućnosti koje nude brda oko Sarajeva, a posebno zaštićena prirodna područja, naše utrke promovišu i kulturno-historijsko naslijeđe, poput Bistričke stanice sa koje je krenula najduža utrka od 69 kilometara i spomenika prvoj sijalici koja je nakon New York-a zasijala upravo u Semizovcu gdje je bio cilj utrka.”

Jedan od sadržaja koji je građanima ponudio Skakavac trail je i prva Outdoor izložba sarajevske slikarke Tamare Vučinić. Izložba je nosila naziv “Trči, hodaj ili zastani…”, a bila je postavljena na platou vodopada Skakavac i u baraci bivše kasarne u Semizovcu gdje je bio cilj utrke.

Skakavac Trail 2021. je u svojoj ponudi za ovu godinu imao utrke od 21, 42 i 69 kilometara,  te posebnu utrku – Canicross. U sklopu najduže utrke od 69 kilometara je održano i 3. Prvenstvno Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.

Prvaci Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju su Naida Avdić i Neven Cicović, druga mjesta osvojili Elma Kablar u ženskoj konkurenciji i Jasmin Pajević u muškoj, dok je treći u muškoj konkurenciji Dejan Žerajić.