Skip to content Skip to footer

Održan 3. Skakavac trail i 1. Prvenstvo BiH u brdskom trčanju

U subotu, 28. septembra 2019. godine održan je 3. Skakavac Trail, u čijem sklopu je realizirano i 1. Prvenstvo BiH u brdskom trčanju, a sve se dešavalo u zaštićenom prirodnom području Kantona Sarajevo.

Skakavac trail je kao utrka po svemu poseban i drugačiji, njegova organizacija je izuzetno zahtijevna, a i ove godine podršku održavanju utrke dao je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Značajnu podršku utrci su dale i Općine Vogošća, Opcina Centar, te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Turistička zajednica KS kao i brojne institucije i kompanije.

U sklopu Skakavac Trail-a su ove godine bile tri utrke (22km, 37km i 49km) od kojih je svaka nosila kvalifikacijske bodove. Osim ovih utrka, po prvi put u Bosni i Hercegovini je održan Canicross odnosno utrka sa psima. Na ovogodišnjem Skakavac Trailu učešće je uzelo 330 učesnika iz 13 zemalja i to: Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske, Češke Republike, Velike Britanije, Libana, Crne Gore, Rusije, Slovenije, Srbije, Švedske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Budući da je Skakavac Trail pri kraju trkačke sezone, te da je omiljen među trkačima, u slopu njega se održalo i 1. Prvenstvo BiH u brdskom trčanju koje se odnosilo na stazu od 49 kilometara.

Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji na 1. prvenstvu BiH u brdskom trčanju ponijela je Jasmina Kavazović, drugo mjesto je pripalo Aneli Muhtarević, a treće Elmi Kablar. U muškoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Marko Kožul, drugi je bio Mirsad Abdaković, a treći Neven Cicović.

Na stazi od 37 kilometara koja je startala sa Čavljaka, u ženskoj konkurenciji prva je bila Elza Božić iz Hrvatske, druga je Šejla Kapetanović-Jenko, a treća Naida Avdić također iz BiH. U muškoj konkurenciji prvi je bio Jasmin Pajević, drugi Marko Starčević, a treći Kornej Arkoš, svi iz Bosne i Hercegovine.

Na stazi od 22 kilometra, koja je startala na Uževici i koja je ujedno bila najbrojnija utrka sa gotovo 200 učesnika u ženskoj konkurenciji prvo mjesto je osvojila Amila Štaljo iz BiH, druga je bila Azra Muminović iz BiH, a treća Martina Maloča iz Hrvatske. U muškoj konkurenciji sva tri mjesta su odnijeli učesnici iz BiH. Prvi na 37 kilometara je Džemal Jašarević, drugi Miloš Čolić, a treći Mirnes Delić.

Na prvi put održanoj Canicross utrci sa psima, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto je odnijela Irena Smojver iz Hrvatske, druga je bila Aida Fehimović iz BiH, a treća Jasna Mehmedović-Bekrić, također iz BiH. U muškoj konkurenciji prvi je bio Darko Vidović iz BiH, drugi Tomislav Vuk iz Hrvatske, a treći Ivan Vidović iz BiH.

Skakavac trail iz godine u godinu bilježi sve veći broj učesnika, a osim odlične organizacije i gostoprimstva, atraktivnost utrke Skakavac Trail se ogleda i u tome da njene staze koje prolaze kroz staru jezgru Grada povezuju sve kulturno-historijske znamenitosti koje su ostavile neizbrisiv trag na svjetsku historiju. Na Zmajevcu, staze se povezuju sa prekrasnom prirodom koja okružuje Grad i vode dalje do spomenika prirode Skakavac, gdje se nalazi istoimeni vodopad koji se zbog “skoka” sa 98 metara visoke planinske stijene ubraja među najviše i najaktraktivnije vodopade u svijetu.

Za sve one koji još uvijek nisu iskusili predivne staze i prirodu koja oduzima dah, pozivamo vas da nam se pridružite naredne godine na Skakavac Trail-u.

Leave a comment