Skip to content Skip to footer

Očaravajuća ljepota vodopada Bliha

Smješten na samo 14 kilometara od Sanskog mosta, između sela Fajtovci i Kamengrada, s visinom od 56 metara, vodopad Bliha spada među najveće vodopade na ovom području. Prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu, te stvara jedan poseban i sasvim neobičan prizor.

Za sve koji traže avanturu i istraživanje netaknute prirode, odlična opcija za jednodnevni izlet može biti kombinacija posjeti vodopadu Bliha i pećini Dabar za koju je dokazano da je bila nastanjivana u prahistoriji i koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Vodopad, koji neki nazivaju i “Blihin skok” zbog svoje ljepote i značaja, stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode, te je dio Parka prirode “Blihin vodopad”. Ovaj park obuhvata širi prostor lokaliteta, s površinom od 50 kvadratnih kilometara, koji zaista nudi mnogo toga.

Bliha je posebno neobična zbog činjenice da iz tako male i uske rijeke, nastaje tako moćan vodopad, koji pri padu, formira prelijepo jezero. Nekada je prilaz ovom mjestu bio dosta neprohodan, ali je put sada uređen, te vas očekuje lagana šetnja od oko 10 minuta kroz šumu da biste ga vidjeli. A kada tamo dođete, dočekat će vas prizor kao iz nekog avanturističkog filma.

Ako ste ovdje tokom ljeta, možete uživati u raznoraznim sportskim aktivnostima, poput planinarenja, streljaštva, pa čak i jahanja konja, a ukoliko sa svojim najmlađima posjetite ovaj park prirode zimi, obradovat ćete ih prilikom da se sankaju, skijaju i jednostavno uživaju u svim čarima Parka.