Skip to content Skip to footer

Održan 7. EUSAIR Forum u Tirani

Sedmi po redu Forum EU Strategije Jadransko-jonske regije održan je u maju ove godine u Tirani, Albanija. Prilika je to bila da se ljudski i gospodarski resursi ove regije postave na prvo mjesto, kako bi ista ostala i postala još atraktivnija i uspješnija.

Tom prilikom, Bosna i Hercegovina preuzela je 16. maja 2022. godine jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) od Republike Albanije.

Predsjedavanje je, u ime Bosne i Hercegovine, preuzeo zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, na ceremoniji održanoj tijekom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani, Albanija.

Regionalna suradnja

U svom izlaganju, Brkić je najavio da će Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja nastaviti promovirati europske vrijednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja regije Zapadnog Balkana Europskoj uniji.

-U cilju provedbe prioriteta predsjedavanja Bosna i Hercegovina će organizirati niz aktivnosti u oblasti jačanja uloge mladih, zaštite okoliša, turizma, te digitalne i infrastrukturne povezanosti u regiji – dodao je Brkić.

Pored predstavnika BiH i Albanije, na skupu su sudjelovali visoki zvaničnici ostalih članica inicijative iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, San marina, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem poticanja razvoja, jačanja sigurnosti i intenziviranja suradnje između zemalja regije, te ubrzanja integracijskih procesa u Europi.

EUSAIR, jedan od četiri EU makroregionalne strategije, predstavlja snažan instrument jačanja regionalne suradnje u cilju poticanja rasta, održivog razvoja, te približavanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj Uniji.

Važnu ulogu u organizaciji i održavanju događaja od početka EUSAIR-a ima i AIC Forum, Forum gospodarskih komora Jadransko-jonske regije, čiji je Privredna/Gospodarska Komora FBiH član od samog osnutka.

Uloga komora

AIC Forum već tradicionalno podupire EUSAIR Forum sudjelovanjem u svim okruglim stolovima i organizacijom samostalnih popratnih događaja, s posebnim naglaskom na sastanke o temi turizma.

Između ostalih panela, ove godine, u organizaciji AIC Foruma, a u suradnji sa Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR Forumom, održan je okrugli stol o temi „Organizacije komorskog sistema u Jadransko-jonskoj regiji“.

Predsjednici komora iz svih zemalja Jadransko-jonske regije predstavili su sisteme i funkcije uloga komora u svakoj državi ponaosob, kao i ulogu i snagu Foruma gospodarskih komora JJ regije, kako bi bolje razumjeli funkciju i utjecaj Foruma na razvoj Strategije EUSAIR, posebno u trenutnu revizije Akcijskog plana istog.

Fokus razgovara su bili načini i modeli unapređenja uloge Komora kao promotera i ključnih aktera za potporu biznisa u JJ regiji, a na taj način i utjecaju na sam razvoj regije.