Skip to content Skip to footer

Nermin Hodžić: Najveću tremu imao sam kuhajući u vrtićima

Za njega kulinarstvo nije samo puko pripremanje hrane. To je umjetnost, stil života, ljubav koja vas obuzme onog trenutka kada ulazite u kuhinju. Tim zanatom počeo se baviti 1996, nakon što je završio Ugostiteljsku školu, ali je sve do 1999. lutao i tražio se u tom pozivu. U to vrijeme radio je i kao barmen i konobar.

Prvi ozbiljniji angažman bilo je zaposlenje u sarajevskom restoranu “Michelle”, a potom u Inat kući. Angažman u tim ugostiteljskim objektima etablirao je njegov put u bosanskoj tradicionalnoj kuhinji, koja je kako kaže Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH, veoma važna za svakog mladog chefa.

Rad u Portugalskoj ambasadi u BiH 2000. bilo je posebno iskustvo, a već 2003. Nermin se seli u Brazil, tačnije u Sao Paolo – jedan od najvećih gastronomskih gradova na svijetu.

– To je nevjerovatan grad u kojem se spajaju razne kulture. Tamo sam upoznao i najboljeg chefa – Francuza Laurenta Suaudeaua, učenika slavnog Alaina Ducassea, jednog od najboljih kuhara u svijetu. Bilo je to zaista nevjerovatno iskustvo – prisjeća se Hodžić.

Po povratku u Sarajevo radio je u mnogim poznatim hotelima i restoranima, a onda 2016. dobija ponudu koju nikako nije mogao odbiti – executiv chef na riječnim brodovima.

– Riječni brodovi postali su moja druga kuća, a zahvaljujući njima obišao sam čitavu Evropu – hvali se Hodžić koji trenutno radi kao kuhar u sarajevskom restoranu “Amerikanac”.

U mnoštvu priznanja kojima se u dosadašnjem radu okitio, izdvaja ono koje je dobio na Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu 2008. godine.

– Bila je to nagrada za izuzetan uspjeh, što mi je tada puno značilo, jer činjenica da ste na olimpijadi, gdje se takmiče 53 nacionalna tima i nekoliko hiljada kuhara iz cijelog svijeta, ostavilo je ogroman utisak na mene. Godine 2011. postao sam prvi certificirani sudija ispred WACS-a Svjetske krovne kulinarske asocijacije. Dvije godine poslije postao sam vlasnik priznanja – Master Chef – a dodijelila mi je Svjetska asocijacija master chefova čije je sjedište u Londonu. Tu je i priznanje WACS-a iz 2015. godine koje sam dobio kao predsjednik Udruženja kuhara BiH, za promociju gastronomskih vrijednosti i organizaciju evropske konferencije i Global Chef Challenga – ističe Nermin.

U dosadašnjoj karijeri imao je sreće kuhati za mnoge poznate ličnosti među kojima su Jorge Sampaio i Anibal Cavaco Silva, predsjednici Portugala, Jozef Baiden, bivši podpredsjednik SAD-a, Cesaria Evora, slavna pjevačica, Brad Pitt, Angelina Jolie, Cristiano Ronaldo.

– Dok sam živ, pamtit ću dane na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu kada sam za naše reprezentativce pripremao obroke – prisjeća se.

U dugodišnjoj karijeri bilo je puno komentara, uglavnom onih pozitivnih, na sve ono što bi Nermnin stavio u tanjir.

– Najdraži i najvažniji su mi komentari oni koji dolaze od kolega ma kakvi oni bili. Komentar koji mi je itekako godio došao je od Sanjiva Malhotre, koji je 20 godina general menager u hotelima “Kempinski”, a bio je i potpredsjednik grupacije “Shaza”. Kazao je da nikada u karijeri nije vidio takav stil serviranja hrane kao kod mene – priča Hodžić i dodaje kako je ipak najveću tremu imao dok je u vrtićima pripremao hranu za najmlađe.

Proputovao je mnoge zemlje, od Južne Amerike, do Azije, i probao razna jela.

– Uspomena je puno, ali ono čega se prvo sjetim kada navru sjećanja, jeste ručak u seoskom gazdinstvu u selu Podobuće blizu Korčule u Hrvatskoj, kada sam jeo tek ulovljenu ribu, serviranu uz domaći hljeb i povrće, preliveno kvalitetnim maslinovim uljem. Jednostavno jelo, priznat ćete, ali puno prekrasnih okusa i simbolike jednog kraja – reče nam Hodžić.

Leave a comment