Skip to content Skip to footer

Nakon Turske i EU: BiH će uskoro izvoziti meso i u Maleziju

Nakon prvih količina izvoza piletine u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina uskoro treba da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju, za šta su već ispunjeni ključni uslovi traženi od ove zemlje, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismailom.
– Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, Ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH su, na traženje malezijske strane, već podnijeli. Imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU, nego i sa Turskom i Rusijom – naglasio je ministar Šarović.
Sagovornici su se usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija naime 80% mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja.
Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 20.000 malezijskih turista, saopćilo je Ministarstvo.

Leave a comment

0/100