Skip to content Skip to footer

Najbolja tavla igra se u Mostaru

U gradu na Neretvi, jedna se igra na drvenoj ploči usadila duboko u srcima njegovih građana i zasjala kao najsjajniji ukras mostarske tradicije. Poznavaoci kažu da se drevna igra tavla u Mostaru igra od njegovog postanka.

Počela se igrati na zidiću na ulici, u dvorištu, u parku, a kasnije se preselila i u klubove koji su oformljeni radi druženja i igre. Jedan od najstarijih klubova tavle u Bosni i Hercegovini je Tavla kluba Stari Grad Mostar. Prvi čovjek ovog kluba Senad Palata tvrdi da je riječ o igri koju kada zavoliš, ne možeš prestati igrati, te svoje znanje prenosiš na druge.

– Neminovna je ljutnja čak u tolikoj mjeri da u određenom momentu, toliko te tvoj zar izbaci iz takta, odlučiš da više nikada ne igraš. Ipak, to je jače od čovjeka, jednostavno te brzo prođe. Toliko sam puta i sam rekao: ‘Što će meni ovo, sekiram se’, ali opet… To je ta draž, upoznaš tuđi tabijat. Tavlu ne voli ko se ne sekira – priča Palata dok baca zare.

Bit je, nastavalja, nakon postavljanja 15 takozvanih pula na tavlu koja ima 24 polja, iste vratiti „u kuću“. Potezi se određuju bacanjem kockica. Igrač se na putu do kuće križa sa protivnikom i pokušava udariti njegovu figuricu i vratiti je na početak igre. Cilj je doći do kuće i pokupiti svoje pule. Za pobjedu nije važna samo sreća, nego je potrebno poznavati strateške i taktičke elemente igre jer nakon svakog bacanja kockica igrač mora odlučiti koje će figure kako odigrati i pritom paziti na protivnikove kontranapade.

– Svi tavlaši su najbolji, a ostali moraju imati sreće. U tavli svako svakoga može dobiti, najbolji može izgubiti od početnika, to je ta draž. Najgore je kada izgubite od nekoga svoga u porodici – ističe on uz osmijeh.

Tavla klub Stari grad Mostar je osnovan 1998. godine, a prvo takmičenje su već igrali naredne godine u Bihaću i od tada su aktivni sudionici na svakom takmičenju od Bihaća do Brčkog. Mogu se pohvaliti da učestvuju i na takmičenjima u regiji.

Brojni pehari koji krase police kluba su najbolji dokaz. Danas broje 20 aktivnih članova koji se takmiče, a imaju oko 40 simpatizera. Članovi dolaze iz cijelog Mostara, pa čak i iz inostranstva. U klubu ne manjka ni ljepšeg spola.

– Naši članovi su pripadnici različitih životnih dobi, od najmlađih pa do najstarijih. Također od manje obrazovanih do sudija Vrhovnog suda, a sve ih veže ista ljubav prema tavli, druženju i takmičarskom duhu – poručuje Palata, te poziva sve zainteresovane da se jave i učlane, radi igre i druženja. Sjedište kluba je u Lakišića sokaku, gdje se članovi TK Stari Grad okupljaju ponedjeljkom i četvrtkom.

U Bosni i Hercegovini ova igra je priznata kao misaoni sport i Tavla savez BiH aktivno radi na njenoj popularizaciji i promovisanju. Na turnirima koji se održavaju jednom mjesečno dobija se rejting koji na kraju godine prerasta u masters turnir na kojem se bira šampion BiH.

Cilj saveza je zadržati tavlu kao tradicionalnu igru, omasoviti postojeći broj igrača, priključiti se evropskim asocijacijama i trendovima i uvesti tavlu u neke školske i vanškolske aktivnosti u osnovnim i srednjim školama. Tavla je najaktivnija tokom mostarskih žega. U debeloj hladovini, dok se okolo čuju cvrčci, samo zare paraju tišinu.

Leave a comment