Skip to content Skip to footer

Buregdžinica “Tepsija” omiljeno mjesto susreta ljubitelja tradicionalnog bosanskog jela

Hanka Paldum, bh. diva narodne muzike i sevdaha, čija bogata muzička karijera traje decenijama, od prošle godine pokrenula je porodični biznis i otvorila buregdžinicu “Tepsija”, koja je za kratko vrijeme postala omiljeno mjesto susreta svih ljubitelja tradicionalnog bosanskog jela – pite.

Zanimljiv enterijer koji predstavlja spoj tradicionalnih i modernih elemenata prava je oaza za odmor i predah, gdje svaki posjetilac može ručati, te s merakom popiti kafu, a svakom gostu se pristupa s jednakom pažnjom i posvećenošću. Paldum je vlasnica radnje koju vode njena kćerka Minela i zet Elvis Jašar, te njegovi roditelji Mahmut i Muzafera, a usljed brojnih obaveza oko muzičkih nastupa, ona je tu najčešće u ulozi gosta.

– Ja s vremena na vrijeme dođem da degustiram pitu, kao neka mala kontrola. Najviše volim pojesti sirnicu ili sjecani burek. Kada smo pripremali radnju za otvaranje, ja sam bila uključena i moja se, naravno, pikala. Sa majstoricama pite sam razgovarala kako bi sve bilo dobro, da ne bude previše jufke, da unutra mora biti prava gida, kako se kaže, da ni u čemu ne treba pretjerivati jer nije dobro ni kada nečega ima previše, ali ni premalo. Mjera mora postojati u svemu da bi kvalitet bio zadovoljavajući – ističe ona.

O popularnosti “Tepsije” dosta govori i to da je često pitaju i predlažu da buregdžinicu otvori i u nekom drugom dijelu grada, kako bi ljudima bila bliže i pristupačnija, jer upravo ta udaljenost ljubiteljima ove buregdžinice nekada predstavlja problem.

– Čak se i u Zagrebu zna za moju pitu. Često kada idem tamo, ponesem je svojim prijateljima, mada i gore ima odličnih restorana sa veoma kvalitetnim bosanskim jelima. Svaki put se oduševe i kažu da su samo naše majke tako dobro kuhale pitu. Također, često mi sugerišu da bi bilo dobro i u Zagrebu napraviti nešto slično. Vidjet ćemo – kaže Paldum.

I pored karijere koju je izgradila, stalnih snimanja, putovanja i nastupa, uvijek je, kao i svaka brižna majka, voljela kuhati i spremati razna jela za svoju porodicu i djecu, ali i prijatelje.

– Na trpezi u našoj kući pita je uvijek bila neizbježna, a moj burek je najpoznatiji. Uvijek sama razvijam jufku rukama i oklagijom, a pored bureka i pita obično spremam čorbe, teleću, begovu ili tarhanu, te druga tradicionalna jela, razne dolme, šiš ili sitni ćevap, tirit pite, sarme i ostala jela koja su neizbježna na svakoj trpezi kod bosanskih žena. Kada je u pitanju slatko, volim baklavu, kadaif i naravno ružice. Često pravim i hurmašice, jer su one najjednostavnije, ali oko baklave i kadaifa treba poigrati. Kako kažu, kadaif je gospodin i nije ga lako spremiti. Ljudi misle da se spremanje kadaifa svodi na natrpati sve, staviti oraha, zaliti agdom, ali nije, oko njega treba dosta truda – tvrdi ona.

Osim tradicionalne bosanske, omiljena joj je mediteranska kuhinja, uz koju odmara od teže hrane, jer kao estradna ličnost mora voditi računa o izgledu.

– Volim morske specijalitete, sve ribe i plodove mora, te jela uz dosta maslinovog ulja i razne začine koje ne opterećuju. Ne volim jaku, slanu i previše začinjenu hranu. Volim kuhati i ugađati drugima. Što se mene tiče, bezbroj puta se znalo desiti da se spremam na put, neki koncert ili snimanje, ali prije polaska sve skuham i ostavim gotovo za svoju porodicu, a ja izađem da, maltene, ništa ne okusim – zaključuje na kraju Paldum.

Leave a comment