Skip to content Skip to footer

Nacionalni park Sutjeska: Rekordna turistička sezona

Nacionalni park Sutjeska osnovan je 1962. godine s površinom većom od 16.000 hektara i to je najveći i najstariji nacionalni park u BiH. Njegova osnovna uloga je zaštita prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti, a od svog osnivanja bavi se i turizmom kako bi se sve njegove vrijednosti prezentovale i približile ljudima koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

Ovaj park obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, a najvišom planinom u BiH – Maglić. Tu su i planine Volujak, Vučevo i Zelengora s vrhovima većim od 2.000 metara nadmorske visine. Sutjeska je poznata i kao mjesto slavne Bitke na Sutjesci iz 1943. godine koja privlači i najviše pažnje posjetilaca.

-Raspolažemo brojnim tipovima smještaja, od hotelskih jedinica, ekskluzivnog smještaja u novoigrađenim vilama, preko bungalova do planinskih kuća. Na Tjentištu se nalaze sportski tereni, kao i otvoreni bazen površine 16.000 metara kvadratnih, kao i kamp – kaže Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Dejan Pavlović

On ističe da turistička sezona još nije završena, a već je premašila sva očekivanja. Posjeta bilježi rekord u posljednjih 15 i više godina, a za septembar i oktobar popunjenost smještajnih kapaciteta je izuzetno velika.

Jesen u Sutjesci sa svim svojim bogatim koloritom i mirisom prirode je nešto što treba doživjeti. Optimalne temperature u septembru i oktobru, bogat kolorit pejzaža, prohodnost i uređenost staza, prosto mame da se njima uputite na pješačenje, uživanje na biciklima ili kvadovima po definisanim i označenim stazama. U ovom parku već su mislima okrenuti narednoj sezoni, te najavljuju brojne radove koji će doprinijeti još boljoj turističkoj ponudi.

-Naredne godine ćemo izgraditi manju ski stazu koja će biti novina u našem parku. Stazu smo planirali ove godine, ali na žalost kližište koje je bilo u februaru nam je poremetilo mnoge investicije. Naravno, sve planirano ćemo realizovati u narednom periodu i jednostavno idemo dalje – ističe Pavlović.

Leave a comment