Skip to content Skip to footer

Na Sajmu gospodarstva održan prvi Mostarski Ekonomski Forum

Sada već tradicionalno, a nakon niza godina uspješne organizacije konferencijskog dijela Mostarskog sajma, Privredna/Gospodarska komora Federacije BIH  je i ove godine, ovaj put u suradnji sa Hercegovačko-neretvanskim kantonom i Gradom Mostarom, na drugi dan sajma, održala prvi Mostarski ekonomski forum.

Ova konferencija koja se sastojala od četiri panela, na kojima se razgovaralo o najvažnijim temama današnjice, bio je također i izvrsna prigoda za predstavljanje turističkih i razvojnih projekata Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Regionalno povezivanje

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvo turizma i športa Republike Hrvatske i Turistički klaster Hercegovine bili su nositelji panela ”Brendiranje turističke destinacije Južni Jadran – Dolina Neretve i regionalno povezivanje”.

Govoreći o turističkom proizvodu kojeg područje Južnog Jadrana i Doline Neretve nudi, istaknuto je kako već postoji suradnja između Hercegovačko-neretvanske, te Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije u Republici Hrvatskoj, ali i naglašeno kako je tu suradnju potrebno osnažiti brendirajući turističku destinaciju na kvalitetan način.

Predstavljene su najbitniji strateški dokumenti Hercegovačko-neretvanskog kantona osobito Strategija razvitka za razdoblje od 2021. do 2027. godine koja je urađena u participativnom procesu, otvorenom za sve zainteresirane strane. Naglašeno je kako su Strategijom planirane konkretne aktivnosti, instrumenti i mjere, uz ostalo, i na planu turizma, koji su usmjereni na stvaranje prepoznatljive, poduzetne i privlačne Kantona.

Zračna luka Mostar kao generator razvoja Mostara i Hercegovine“ panel je kojeg je organizirao Grad Mostar, a gdje je naglašeno kako u nepovoljnom okruženju cestovnog prometa veliku ulogu treba preuzeti zračni promet koji bi trebao preuzeti velik udio u turističkom prometu, što je posebno izraženo na području Hercegovine gdje bi Zračna luka Mostar sa svojim razvojem mogla doprinijeti unapređenju turizma u ovoj regiji.

Kulturne vrijednosti

Pored navedenih panela, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH je u partnerstvu s članovima Foruma gospodarskih komora Jadransko Jonske regije organizirala i panele na veoma aktuelnu temu Sigurnosti opskrbe električnom energijom u vremenu dekarbonizacije i globalnih kriza te Kreativne i kulturne industrije u jadransko Jonskoj regiji.

Na panelu Kreativne i kulturne industrije u Jadransko Jonskoj regiji, uživo i hibridno su se uključili stručnjaci i predstavnici svih ovih sektora iz cijele Jadransko Jonske regije – Italije, Grčke, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa i Njemačke. Detaljno se razgovaralo o audiovizuelnom sektoru, sa posebnim fokusom na film i kino.

Zaključeno je da su Kulturne i kreativne industrije sastavljene od svih sektora čije su aktivnosti zasnovane na kulturnim vrijednostima, ili drugim umjetničkim individualnim ili kolektivnim kreativnim izražajem, dio su europskog identiteta koje je nužno očuvati. Mostarski Ekonomski Forum je kroz svoje konferencije i panele ponudio modele izlaska iz novonastalih kriznih situacija u regiji, te dao nove inicijative u rješavanju  istih.