Skip to content Skip to footer

Muzej čuva sjećanje na Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu

Javna ustanova Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u zadnjoj sedmici novembra organizira manifestaciju Dani AVNOJ-a u znak sjećanja na Drugo zasjednje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Te davne 1943. godine 142 vijećnika iz svih republika bivše Jugoslavije boravili su u Jajcu.

Muzej kroz ovu manifestaciju čuva uspomenu na historijski događaj u kraljevskom gradu na kojem su udareni temelji bivše Jugoslavije. Manifestacija Dani AVNOJ-a nastala je 2007. godine. Tim povodom u Jajcu se okupilo oko 3.000 posjetitelja iz svih država nastalih raspadom bivše države, a već sljedeće godine, kada je obnovljeni Muzej ponovo otvoren za posjetioce, na obilježavanju godišnjice zasjedanja došlo je oko 5.000 ljudi.

-Nakon toga smo donijeli odluku da manifestaciju Dani AVNOJ-a organiziramo svake godine. Prošle godine manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu 2020 održana je u skladu s epidemiološkim prilikama nastalim zbog pandemije koronavirusa. Muzej su posjetili predstavnici udruženja antifašista. Tom prilikom položeni su vijenci na Spomen fontanu oslobodiocima grada i održana je svečana akademija povodom obljetnice Drugog zasjedanja AVNOJ-a – kaže Emsada Leko, direktorica Muzeja, za Visit BiH.

Posjetitelji iz Slovenije

S obzirom da pandemija koronavirusa još traje, i program ovogodišnje manifestacije zavisit će od mjera vezanih za pandemiju. Prema njenim riječima, u ovom trenutku je rano govoriti o programu.

-Želja nam je dovesti umjetnike iz šire regije, pa ako to ne bude moguće ove godine, nadam se da će biti narednih godina – ističe ona.

Dani AVNOJ-a je manifestacija koja okuplja veliki broj posjetitelja, a najviše ih je iz Bosne i
Hercegovine, a nakon toga i ostalih država bivše Jugoslavije. Leko kaže da je naročite značajan broj posjetitelja iz Slovenije.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu ima veliki značaj za kraljevski grad i u njega dolaze posjetitelji koje vežu uspomene za bivšu državu, ali i oni mlađi koji žele naučiti nešto više o bliskoj historiji Jajca, Bosne i Hercegovine, ali i važnim događajima iz Drugog svjetskog rata.

-Prethodnih godina, uz godišnji prosjek od oko 20.000 prodanih ulaznica Muzej u Jajcu bio je jedan od najposjećenijih muzeja u BiH. Pandemija je i ovdje bila razlogom male posjete, s tek nešto više od 4.000 prodatih ulaznica. Međutim, u ovoj godini se bilježi rast posjeta – ističe Leko.

Na pitanje šta posjetitelji mogu vidjeti u Muzeju, Leko kaže da je tu stalna postavka smještena u ulaznom holu na kojoj je fotografijama i dokumentima prikazan početak Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, te spomen sale u kojoj je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a.

-Spomen-sala je obnovljena tako što je urađena replika izgleda sale iz vremena zasjedanja. Sačuvani su originalni portreti Josipa Broza Tita, Winstona Churchilla, Franklina Roosevelta, Karla Marxa, Josifa Staljina, koje je uradio Đorđe Andrejević Kun u vrijeme priprema za zasjedanje. Tu su i Titova fotelja, dvije pobočne fotelje i dio originalnih stolica. Na balkonu sale postavljena je izložba „Muzej kao mjesto permanentne konferencije“, a u galeriji izložba crteža Božidara Jakca. Muzej još posjeduje biblioteku s čitaonicom i suvenirnicu. Biblioteka ima oko 3.000 naslova knjiga, časopisa i kataloga. Zbirka umjetničkih radova ima 436 crteža Božidara Jakca i devet ulja na platnu jugoslovenskih slikara – naglašava ona.

Spomenik kulture

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a osnovan je 1953. godine kao centralna, jugoslavenska, muzejska, memorijalna institucija koja će istraživati, prikupljati, čuvati, izlagati i publicirati historijsku građu koja se odnosi na uže i šire domene tematike ovog historijskog zasjedanja.

Prva stalna postavka Muzeja, otvorena je 18. februara 1959. godine, a kasnije je imala nekoliko dorada. Odlukom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Bosne i Hercegovine 1971. godine zgrada, u kojoj je održano zasjedanje, proglašena je spomenikom kulture.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada je bila devastirana, a muzejska građa, osim nekoliko predmeta, otuđena. U septembru 2002. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Dom AVNOJ-a nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kome treba biti vraćena funkcija Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

Javnu ustanovu Muzej II zasjedanja AVNOJ-a osnovalo je Općinsko vijeće Jajce 2007. Nakon obnove zgrade u kojoj je održano Drugo zajedanje AVNOJ-a i obnove izložbene postavke u holu i Spomen-sali, Muzej je ponovo otvoren za posjetioce 29. novembra 2008. godine.

Muzej je prije rata imao bogat muzejski fundus koji su sačinjavali brojni pravni i historijski dokumenti, fotografije, audio i video zapisi, trofejno oružje i biblioteka u kojoj je bilo više od 10.000 knjiga, jubilarni zlatnici i srebrenjaci izdani poslije 1945. godine, kao i zbirka u kojoj je bilo 870 radova najpoznatijih slikara i kipara Jugoslavije koji su ta umjetnička djela stvarali u Jajcu.

Danas, Muzej kao javna ustanova u kulturi ima prioritetni zadatak raditi na povratu otuđene muzejske građe, prikupljanju i čuvanju muzejske građe, korištenju muzejskog materijala u kulturne, naučne, i obrazovno-odgojne svrhe, prezentacija muzejske građe putem stalnih i povremenih izložbi i rad na obnovi i održavanju zgrade kao objekta od izuzetnog historijskog značaja.

U proteklih 13 godina Muzej je bio na usluzi naučnicima i istraživačima, kao i studentima i učenicima koji su se koristili muzejskom građom i dokumentacijom, te naročito građom muzejske biblioteke. Zgrada se iz godine u godinu obnavljala, napredak na tom planu je evidentan. Od 2008. godine mogli su se pratiti značajni kulturni i naučni događaji (izložbe, konferencija, naučni skup, promocije knjiga, radionice i sl.) realizirani u muzeju.

Cijeneći važnost njegovanja i čuvanja historijskih vrijednosti i značaja postojanja Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a, kako za grad Jajce tako i BiH, Općina Jajce ulaže napore na očuvanju ove važne institucije i podržava različite projekte u nastojanju da Muzej približi posjetiocima. Pod pokroviteljstvom Općine Jajce održava se i kulturno-historijska manifestacija Dani AVNOJ-a čije je domaćin upravo ovaj muzej kada se u Jajcu okupe mnogobrojne delegacije iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i drugih evropskih zemalja kako bi evocirali sjećanja na taj događaj.

Ispunjavajući osnovne zadatke muzejske djelatnosti, ova kulturna ustanova opravdava svoje postojanje, potvrđujući važnost obnove muzeja nakon ratnih razaranja 1992-1995. Kao mjesto sjećanja i susreta s prošlošću, muzej je posebno aktivno zastupljen u kulturnoj ponudi u turizmu grada Jajca.