Skip to content Skip to footer

Poduzetnica i doktorica dentalne medicine: Lejla Reizbegović, priča o uspjehu

Doktorica dentalne medicine Lejla Reizbegović iz Hadžića pravi je primjer kako ljubav prema dizajnu i modi pretvoriti u biznis. Naime, ova mlada poduzetnica je pokrenula proizvodnju medicinske odjeće Lorica koja je za kratko vrijeme ostvarila zapažen uspjeh na bh. tržištu.

Lorica je inovativni bh. brend medicinskih uniformi koji akcenat stavlja na udobnost i funkcionalnost na radnom mjestu, te estetski osmišljen dizajn. Balans funkcije i estetike za nas nije samo floskula, već se iz dana u dan trudimo ne samo pratiti trendove, već i kreirati nove – kaže Lejla na početku razgovora za magazin Visit BiH.

Pitali smo je kako je došla na ideju da se upusti u ovakav biznis. Ističe da njena profesija podrazumijeva i kodeks oblačenja koji podrazumijeva nošenje bijelih uniformi, te da joj je bilo teško pronaći kvalitente i lijepe uniforme na našem tržištu.

Nova kolekcija

-Nakon što sam par puta sama osmislila svoj dizajn i angažirala krojačke salone da ih sašiju, dobila sam odličan feedback od kolega. Tu mi se probudila i ljubav prema dizajnu i šivenju, pa sam upisala i kurs šivenja gdje sam sašila prvu uniformu. Nakon toga sam iskoristila priliku da budem dio poduzetničkog programa BOLD START Fondacije 787 i tu sam uz pomoć eksperata razvila svoju ideju kroz biznis plan – kaže ona.

Ističe da je za kratko vrijeme ostvarila uspjeh.

-Naše uniforme su zaista nešto novo na tržištu i našle su prostor kod osoba kojima je kvalitet na prvom mjestu. Ruku na srce, mnogi ne mogu odoljeti i izgledu naših uniformi koji se znatno razlikuje od onoga što je trenutno viđeno – ponosno govori Lejla.

Brend Lorica je specifičan i jedinstven na tržištu zbog materijala od kojih se izrađuje. O čemu se zapravo radi?

-Radi se o antimikrobnim materijalima koji sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija, virusa i protozoa na svojim površinama. To je jako bitno u segmentu prevencije širenja infekcija putem radne odjeće kako u bolnicama, tako i iz bolnica u domove zdravstvenih radnika. Materijali od kojih su napravljeni naši kompleti posjeduju DRY-touch tehnologiju koja aktivira jednosmjerni sistem ventilacije i sprečava neugodno prekomjerno znojenje – pojašnjava ova mlada poduzetnica.

Urađena je i jedna kolekcija nazvala Bold Start gdje su predstavili svoje prve modele po promotivnim cijenama. Trenutno rade na novoj kolekciji koja će sadržati par novih uniformi i nove boje.

-Lorica medicinske uniforme mogu se kupiti direktno putem web shopa www.lorica.ba i preko društvenh mreža. Uskoro ćemo omogućiti plasiranje naših proizvoda u lancima pojedinih apoteka kako bi bile dostupne i za fizičku kupovinu – kaže ona.

Start-up Challenge

Pobjednica si i takmičenja SBF Start-up Challenge. Koliko ti je ova pobjeda pomogla u razvoju biznisa?

-SBF Start-Up Challenge mi je pomogao mnogo u smislu dobre vidljivosti brenda i posluzio mi je kao medij za ostvarivanje brojnih kontakata i umrežavanja s osobama iz područja biznisa od kojih sam mogla mnogo naučiti. Prijavila sam se sasvim slučajno, ali sa svojim timom sam ozbiljno shvatila cjelokupni proces i maksimalno se pripremila što je i urodilo plodom – naglašava.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Lejla ističe da je glavni cilj i plan održati jedan divan balans koji je uspjela uspostaviti do sada, i u privatnom i u poslovnom segmentu. Kaže da bez dobre atmosfere u privatnom segmentu života, poslovni ne može normalno funkcionirati i obrnuto.

Ona ima i poruku za mlade ljude koji se planiraju upustiti u posao i pokrenuti neki svoj biznis.

-Budite odvažni i hrabri, vjerujte u sebe i svoje sposobnosti i trudite se da napredujete i budete bolja verzija sebe iz dana u dan. Naravno, morate biti i okruženi takvim ljudima – kaže Lejla na kraju razgovora za magazin Visit BiH.

Od straha do želje

Lejla kaže da je stomatologija njeno opredjeljenje još od osnovne škole. Iako je, kao i sva djeca, imala strah od stomatologa, u sedmom razredu je bila pacijentica na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.

-Bila je to jedna lijepa i opuštena atmosfera u ordinaciji. Tada sam odlučila postati stomatolog. Upisala sam Srednju zubotehničku školu u Sarajevu, koja je također bila divan segment života i značajno doprinjela mom znanju i napredovanju. Trenutno radim u privatnoj stomatološkoj ordinaciji Dr Ahmad Attar u Hadžićima, u divnom poslovnom okruženju – kaže Lejla.