Skip to content Skip to footer

Moreno Debartoli, Malik iz filma “Otac na službenom putu”: Umjesto glumačke izabrao karijeru kuhara

Starije generacije u regionu i danas se sjećaju Malika, simpatičnog dječaka iz filma “Otac na službenom putu,” snimljenog 1985. godine, po scenariju Abdulaha Sidrana. A sve se odigralo tako brzo jednog poslijepodneva. Sedmogodišnji Moreno Debartoli s drugovima u sali Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” igrao je fudbal, a onda su ušli neki njemu nepoznati ljudi i prekinuli igru.

– Predstavili su nam se kao filmska ekipa koja traži djecu da igraju u filmu. Došli su do mene, mislim da mi je čak prišao Emir Kusturica i samo rekao – ovo je taj dječak. Ne mogu se sjetiti da sam se nešto drugačije osjećao, da sam bio ponosan, važan, bio sam dijete, nisam ni shvatao šta se dešava. Kada sam došao kući, mama je bila protiv jer su joj odmah kazali kako ću odsustvovati iz škole, što se njoj baš i nije svidjelo. Ocu je bilo svejedno – prisjeća se Moreno davne 1982.

Uči bez prestanka

Snimanje filma trajalo je oko dvije i po godine. Putovali su po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a Moreno uvijek s jednim od roditelja. Mnogi su bili sigurni kako se rodila još jedna glumačka veličina, idući dotle da su bucmastog sedmogodišnjeg Malika, koji je prema onima čije su se kritike uvažavale, svoju ulogu odigrao bez premca, upoređivali i s legendarnim Slavkom Štimcem.

No, sudbina je dječaka iz sarajevskog naselja Mejtaš odvela u sasvim drugom pravcu. Život je za njega imao neke druge planove, one koje nemaju nikakve veze s glumom. Danas je Moreno Debartoli jedan od najškolovanijih bh. kuhara, a ta laskava etiketa, koja mu se stavlja, opravdana je jednostavno – u svijetu prestižnim školama za kuhare i slastičare, koje je uspješno završio.

U svom rodnom Sarajevu živio je do 1992, a onda je, početkom agresije na BiH, s porodicom otišao u Izrael gdje je 1998. završio Kulinarsku akademiju, a potom 2000. prestižnu akademiju za slastičare “Le Cordon Blue” u Londonu. No, tu nije stao, pa je 2003. prvo u Belgiji završio specijalizaciju za čokolatera, a potom u Bologni za majstora – di gelato.

Prije dva mjeseca u srcu Sarajeva Andalucija hospitality otvorila je slastičarnu Granada, a Moreno je njen menadžer. Slastičarna već sada ima stalne goste – one istančanog ukusa za slatke delicije pripremljene od najfinijih namirnica – belgijske čokolade, organskog voća, orašastih plodova, brižljivo “složenih” krema…

– U kulinarstvo sam otišao prije svega zato što volim jesti fine stvari. Osim toga, otkako znam za sebe uvijek sam se motao oko maminih nogu dok bi bila u kuhinji. Roditelji me baš i nisu podržavali u tome i činili su sve kako bih se toga odrekao. Željeli su da budem sve osim kuhara i slastičara. Ali niko me nije mogao odvratiti. Sretan sam što sam uspio spojiti zanimanje s onim što volim. I danas bez prestanka učim. Neki kradu znanje, ja sam odlučio ići težim putem, platiti i naučiti da svoj posao radim najbolje što mogu – govori Moreno.

Radio je na mnogim mjestima širom svijeta, u nekoliko luksuznih hotela i restorana u Londonu, Izraelu, Hrvatskoj, riječnim kruzerima, Sarajevu, bio šef kuhinje i slastičarne u hotelu “Bristol”… Nije se, kaže, nigdje želio zadržati dugo upravo zato što je htio naučiti što više različitih tehnika, upoznati što više ljudi, čuti njihova razmišljanja o kulinarstvu.

– Danas me mnogi posmatraju kao slastičara, iako sam ja, prije svega, kuhar. Onog trenutka kada sam postao šef kuhinje, jednostavno nisam mogao bez te rupe – slastičarstva, jer je sve itekako povezano. Kad pripremam kolače, nedostaju mi slana jela, kad njih pravim, fali mi ovo drugo. To je začarani krug koji me motivira da idem dalje – kaže on.

Poznate ličnosti

Specijalizacija za čokolatera trajala je tri mjeseca i u tom vremenu Moreno je naučio puno stvari o najpopularnijem slatkišu, od toga kako se kakaovac uzgaja, do završnog procesa koji podrazumijeva dobijanje čokolade iz ploda.

Otkriva da je bio izabran i za čokoladnog ambasadora svjetski poznatog čokoladnog brenda “Barry Callebaut” za jugoistočnu Evropu.

– Iskustvo iz Belgije zaista je nešto što bi svakom slastičaru poželio jer tamo zaista naučite sve o čokoladi i kako je primijeniti u slasticama. Gosti postaju sve više probirljivi, a vi im morate ugoditi, morate ih oduševiti kako bi vam se ponovo vratili. Recepti za kolače koje pripremam uglavnom su moji, smislio sam ih sam i dotjerao. Ima nekih koje sam doradio, ali u svaki je uneseno nešto moje. Gosti tu originalnost cijene. Naročito bih izdvojio kolač i sladoled sa pistacijama koji su najviše tražene delicije – ističe Moreno.

Moreno i danas živi na relaciji Sarajevo – Rijeka gdje se još nalazi njegova porodica – supruga Katja, rođena Ruskinja, i dvoje djece.

Mnoge su se poznate ličnosti, od predsjednika, država, holivudskih zvijezda, do javnih osoba iz naše zemlje i regiona, sladile Morenovim specijalitetima. U moru njih izdvaja bivšeg američkog predsjednika i njegovu suprugu Billa i Hillary Clinton, Recepa Tayyipa Erdogana, Bakira Izetbegovića, Richarda Gerea, Benicia del Toroa, Sergeja Trifunovića…

Leave a comment

0/100