Skip to content Skip to footer

Mladi i uspješni u biznisu: Pokrenuli poslove uz pomoć Općine Jajce

Projekat „Najbolje poslovne ideje za mlade“ Općina Jajce realizira već sedmu godinu i usmjeren je ka poticaju mladim ljudima da kroz sufinansiranje pokrenu ili razviju vlastiti biznis. Na ovaj način, kako kažu iz Općine, žele potaći mlade da ne napuštaju svoj grad i BiH.

Općina Jajce je tokom prethodnih sedam godina kroz ovaj projekat izdvojila je 550.000 KM i podržala 71 ideju za pokretanje biznisa mladih Jajčana i Jajčanki. Ovo je jedna od rijetkih općina u BiH koja na ovaj način potiče mlade da se odvaže i otpočnu vlastiti biznis.

-Naša želja i namjera je da mladi ostanu u svojoj zemlji i svom gradu. Zato smo pokrenuli ovaj projekat u želji da pomognemo mladima iz Jajca da ostvare svoje želje i snove u svom gradu – kaže načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Tržišne prilike

S obzirom na veliki uspjeh ovog projekta, Općina Jajce nastavlja sufinansiranje i podršku mladima i u ovoj godini.

Adis Čagalj, mladi poduzetnik, vlasnik obrta proizvodnje namještaja ALEAA svoj biznis je započeo prvenstveno zbog želje ostanka u rodnom gradu i domovini. Iz hobija se bavio obradom drveta i izradom namještaja. Kroz radionice na kojima je učestvovao 2017. godine, naučio je kako prepoznati tržišne prilike i odlučio svoj hobi pretvoriti u ozbiljan biznis.

-Projekat mi je pomogao kako finansijski, tako i u smislu edukacije kroz razne radionice, predavanja o pokretanju biznisa i primjere uspješnosti. Svaki početak je težak i sa sobom nosi određene izazove, pogotovo kad je riječ o finansiranju ideja, ali bi svima poručio da pokušaju i da se svaki dan edukuju i usavršavaju – poručio je Adis.

Krenuo je sa željom da kreira brend namještaja ALEAA koji će postati prepoznatljiv na tržištu. San je ostvario i ALEAA je danas, nakon šest godina, uistinu prepoznatljiv brend. Ovaj mali, ali uspješni biznis danas ima pet zaposlenih, dok sezonski zapošljava i više.

Vesna Ladan preuzela je obiteljski posao i sada vodi cvjećarnicu AGAVA koja se bavi prodajom i aranžiranjem cvijeća, te pruža usluge dekoracije objekata za razne svečanosti. U sklopu ove firme oni pružaju i pogrebne usluge.

-S obzirom da je firma bila jedno vrijeme zatvorena, ja sam je prije dvije godine otvorila obrt i projekat Općine Jajce mi je puno pomogao jer je trebalo renovirati poslovni objekat – kaže Vesna za magazin Visit BiH i dodaje da je zadovoljna kako posao napreduje.

-Nastavila sam saradnju s Općinom Jajce i za sada sam izuzetno sretna. Ovaj posao me ispunjava i nemam nikakvu namjeru odlaska i moga grada – ističe Vesna.

Hamza Meštrovac ima 21 godinu i uspješno vodi firmu Kartonaža HEM. Posao je počeo kada je imao samo 19 godina.

-U tom periodu sam razmišljao šta je najbolja opcija za mene. U Sanskom Mostu sam vidio jednu kartonažu i pala mi je na pamet ideja i prilika koje nema u Srednjobosanskom kantonu. Razmišljao sam koliko i gdje se sve karton koristi, pa sam odlučio pokrenuti kartonažu. To je obiteljska firma i proizvodimo kartonske kutije svih oblika i dimenzija, od transportnih do samosklopivih – kaže nam Hamza.

Aplicirao je za sredstva u Općini Jajce i uspio. Kaže da mu je na početku bilo izuzetno teško pogotovo jer je imao tek 19 godina.

– Mlad sam i želim polako razvijati firmu. Strpljiv sam i idem malim, ali sigurnim koracima. Nikada nisam gubio nadu ni želju, čak i u najtežim vremenima. Trenutno imam ideju proširenja poslovnog prostora, jer imam potrebu za dodatnim prostorom, kao i za novim mašinama i višebojnim štampačem. Također, imam u planu proizvodnju papirnih vrećica – kaže nam Hamza.

Kolači i torte

Još dvije lijepe priče iz Jajca, o podršci mladima, zabilježila je Adna Smajlović Skopljak za jajce-online.com. Dvadesetsedmogodišnji Samed Glamočić, diplomirani fizioterapeut, svoj biznis vodi uspješno već četiri godine. Nakon što je obavio pripravnički staž u Općoj bolnici Jajce, Samed je uvidio da je njegovom gradu potrebna ordinacija za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

-S obzirom da sam jasno znao šta želim i koji mi je cilj, odvažio sam se pokušati. Tu je na samom početku bila i pomoć Općine Jajce, u saradnji s Institutom za razvoj mladih Kult – priča Samed.

Tako je 2020. godine nastao Relax studio AS koji pruža usluge iz domena fizioterapije i rehabilitacije, masaže, hidžame, spinalnih i perifernih manipulacija zglobova – kiropraktika. Već četiri godine studio uspješno posluje, uz konstantno napredovanje i uvođenje novih usluga. Ima i poruku za sve one koji se boje, a žele pokrenuti svoj biznis.

-Budite hrabri, odvažite se i upustite, jer trudom i radom uvijek  dolazi i uspjeh – poručio je Samed.

Marija Deljak je tridesetsedmogodišnja Jajčanka koja je svoj hobi i ljubav odlučila pretvoriti u biznis i profit. Marija je vlasnica samostalne djelatnosti „Sweet bite“ koju je osnovala 2020. godine, a bavi se proizvodnjom kolača, torti i slatkih proizvoda.

-Prije pokretanja biznisa nisam bila u radnom odnosu, uglavnom je to bila briga za obitelj, a to je zapravo i pokretač svega. Shvatila sam kako je najbolji način osigurati zaposlenje za sebe u vlastitom poslu, jer mogu imati fleksibilno radno vrijeme i tako stizati obaveze koje imam u privatnom životu – kaže Marija.

Vlastiti biznis Marija je odlučila pokrenuti kada je Općina Jajce objavila kako podržava mlade poduzetnike uz nepovratna sredstva, te uz veliku podršku i nagovor njene porodice, posebno supruga, rješila je riskirati i svoj hobi pretvoriti u uspješan biznis.

-U ovom poslu izazovi su veliki, jer to je za mene na neki način i umjetnost jer mogu izraziti svoju kreativnost s velikom strpljivošću i preciznošću. Nikada nisam požalila to što radim. Ambicije su velike, jer želim usavršavati postojeće i usvajati nove vještine – poručuje Marija.