Skip to content Skip to footer

Davor Baković, v.d. direktora Vjetrenice: Rekordna prošla godina, optimistično čekamo novu ljetnu sezonu 

Špilja Vjetrenica nalazi se na jugozapadnom rubu plodnog Popovog polja, jednog od najvećih krških polja Bosne i Hercegovine kroz koje protječe rijeka Trebišnjica. Smještena je u mjestu Zavala, u općini Ravno, koja zbog svoje blizine Jadranskom moru (12 kilometara) i većim centrima (Dubrovnik, Trebinje, Mostar) privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH i Dinarida. Hidrološki bogat sustav sa stalnim i više periodičnih vodenih tokova s podzemnim jezerima, prepoznatljivim strujanjem zraka u ljetnom periodu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim tokom posjete.

Unutarnja temperatura zraka iznosi oko 11 stupnjeva, te je odlična destinacija u ljetnom periodu za osvježenje. Vjetrenica koja je bila zaštićeni spomenik prirode 2021. godine postaje zaštićeni krajolik BiH koji je otvoren za posjete u dužini od 750 metara infrastrukturno uređene staze. Od 19. stoljeća do danas kroz Vjetrenicu su prošli brojni istraživači iz cijelog svijeta koji su prepoznali važnost ovog speleološkog objekta, te istraženi dio iznosi 7.323,90 metara.

Ono što Vjetrenicu čini posebno značajnom u svijetu je podzemna bioraznolikost s više od 200 životinjskih vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljiviji stanovnik špilje je Proteus Anguinus ili Čovječja ribica koju posjetitelji mogu vidjeti na turističkom djelu staze.

Davor Baković trenutno je vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Vjetrenica. U intervjuu za magazin Visit BiH kaže da je glavni smjer, odnosno fokus rada i budućeg djelovanja u Zaštićenom krajoliku Vjetrenica usmjeren na održivost. S obzirom da je špilja Vjetrenica zaštićeni krajolik, te da spada u svjetski vrh po pitanju bioraznolikosti, kaže Baković, jako je važno usmjeriti djelovanje koje je u skladu sa zaštitom ekosustava s naglaskom na održivi razvoj turizma.

-Poštivajući sve standarde za zaštitu okoliša, trudimo se ostvariti pozitivan balans između razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta okoliša. Uz ekološku održivost, kroz projekte se trudimo dodatno proširiti turističku ponudu, a kroz suradnju sa stručnjacima, odnosno znanstvenicima, ostvarujemo monitoring i stabilnost cijelog ekosustava Vjetrenica – ističe Baković.

Možete li nam reći koliko je turista posjetilo Vjetrenicu u prošloj, ali i ovoj godini?

-Što se tiče prošle godine, imali smo rekordan broj posjeta. Kroz Vjetrenicu je prošlo gotovo 17.000 posjetitelja. Kada je u pitanju ova sezona, brojke su već prilično dobre. U prva četiri mjeseca imamo oko 3.000 posjetitelja, veliki broj najava, te s optimizmom ulazimo u udarni dio sezone, odnosno ljetni period.

Možemo li u ovom trenutku govoriti o proširenju turističe ponude u Vjetrenici i naselju Zavala, te općini Ravno generalno?

-Kroz projekte radimo na poboljšanju postojeće infrastrukture. U samoj Zavali je završena izgradnja prelijepe šetnice, od novog Info-edukativnog centra do samog ulaza u špilju. Šetnica je odlično mjesto za fotografiranje panorame Popovog polja, predah prije i poslije šetnje kroz Vjetrenicu, urađen je vidikovac u mjestu Čvaljina kroz projekt Općine Ravno s pametnim klupama. U planu je dodatno proširenje ponude Vjetrenice, nove outdoor rekreativne biciklističke izlete, kao i formiranje ponude obilaska kulturno-povijesne baštine općine Ravno. Trudimo se da bogatstvo koje općina Ravno ima prezentira posjetiteljima, te dodatno osnaži Općinu na turističkoj mapi regije.

Prošle godine pokrenuta je izvanredna avanturistička tura u Vjetrenici. Hoće li biti i ove godine u turističkoj ponudi Vjetrenice?

-Adrenalinsko-avanturističke ture Veliko jezero nastavljamo nuditi posjetiteljima i ove godine, odnosno ovog ljeta. Informacije, uvjete, termine te aplikacije za tu vrstu doživljaja posjetitelji mogu dobiti na našoj službenoj web stranici vjetrenica.ba na kojoj ćemo objaviti detalje. Bitno je naglasiti da su te posjete nažalost ograničene samo na ljetni period, zbog uvjeta, odnosno količine padalina u ostatku godine, tako da možemo implementirati iste samo u ljetnim mjesecima. Osim tura Veliko jezero, uskoro nudimo outdoor rekreativne biciklističke izlete, te aranžmane u kojima će posjetitelji moći uživati u svoj prirodnoj, kulturno-povijesnoj i gastronomskoj ponudi naše općine.

Vjetrenica je veliki izazov za sve speleologe, u smislu istraživanja i otkrivanja novih sadržaja. Planirate li nova speleološka istraživanja i ove godine?

-Sustavan monitoring špilje radimo svake godine, uglavnom u ljetnom periodu, kada su dostupni (prohodni) svi istraženi kanali Vjetrenice. Plan je organizirati speleološki kamp ovo ljeto, razmjeniti iskustva sa strukom, te raditi na daljnim biospeleoškim istraživanjima. Organizirati ćemo i ekološke akcije čišćenja Zaštićenog krajolika, te radionicu za djecu kako bi ojačali svijest o važnosti zaštite okoliša i ljepota koje imamo.

Osim Vjetrenice, kakve sadržaje na raspolaganju imaju svi posjetitelji koji odluče doći u Ravno?

-Općina, zbog svog geografskog položaja, te ugodne klime ima jako bogatu gastronomsku ponudu, smještajne kapacitete koji nude spektaluarne prizore na Popovo polje, kulturno-povijesnu baštinu koji su nacionalni spomenici, te prirodne fenomene i ljepote (Popovo polje, ponori, Trebišnjica…). Dakle, Vjetrenica je, rekao bih, jedan segment zašto biste nas trebali posjetiti u moru pirodne i kulturne baštine koju nudimo u cjelini, te vjerujem  ukoliko nas posjetite da će te se vratiti s nezaboravnim iskustvima i dojmovima.

Vjetrenica je nominirana kao prvi prirodni spomenik za upis na UNESCO-ovu listu. Kada možemo očekivati rezultate nominacije?

-Izuzetno mi je drago da je Vjetrenica prepoznata kao važan ekosustav, te u skladu s tim zaštićena, odnosno danas je po kategorizaciji Zaštićeni krajolik BiH. Vezano za Nominacijski file UNESCO-a, mi smo poslali isti, te s optimizmom očekujemo konačno proglašenje Vjetrenice pod zaštitom UNESCO-a. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su doprinijeli u izradi File, te mukotrpnim radom pridonijeli izradi istog, posebno Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ekspertima, Općini Ravno, te kolegama.