Skip to content Skip to footer

Miroslav Matošević: Vlašić je spreman za novu zimsku turističku sezonu

Zimska turistička sezona na Vlašiću je zvanično otvorena 10. decembra, a predstavnici Turističkog ureda (TZ SBK) Srednjobosanskog kantona pripremili su dvodnevni zabavni program za različite skupine posjetitelja. Kako su naglasili iz TZ SBK, uvijek razlikuju otvaranje zimske turističke sezone i skijaške sezone koja ovisi o količinama snijega.

Prema najavama iz preduzeća koja upravljaju vertikalnim transportom skijaša, na Vlašiću su poduzete sve potrebne radnje neophodne za siguran prijevoz skijaša.

Oprez u investicijama

-Skijaške staze se redovno uređuju sa svakim novim padavinama, te dodatno unapređuju. Isto je i na ostalim skijaškim centrima na području našeg kantona – kaže Miroslav Matošević, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK, za magazin Visit BiH.

Naglasio je da ove godine nije bilo dodatnih investicija u skijaške staze kao ni u skijašku infrastrukturu koja je neophodna za kvalitetnije i učinkovitije odvijanje skijaških aktivnosti na Vlašiću.

-Razlog tome svakako možemo pripisati i COVID-19 pandemiji koja je izazvala velike troškove svim turističkim preduzećima kao i jedna nepoznanica kada će se pandemija završiti, te stoga i ne čudi oprez preduzeća koja upravljaju skijaškim centrima. Za razliku od većih skijaških centara u Bosni i Hercegovini, skijaški centar na Vlašiću je privatno preduzeće i isključivo se finansira od privatnog kapitala, pa je i oprez u investicijama očekivan – kaže nam Matošević.

A šta u TZ SBK očekuju od nove zimske sezone?

-Svakako da očekujemo brojne posjetitelje. I prošle sezone vidjeli smo koliko je „žilavo“ domaće tržište, te smo na Vlašiću, pogotovo u prvom mjesecu, zabilježili odlične rezultate. Našim Internim COVID-19 protokolom uspjeli smo osigurati i rad sezonske ambulante na Vlašiću kao i svakodnevno testiranje turista s veoma brzim povratnim rezultatima što je značajno utjecalo i na veliki broj turista iz Republike Hrvatske čijim građanima je bio neophodan PCR test pri povratku u matičnu zemlju. Svakako, veći broj posjetitelja i turista ovisi o COVID-19 situaciji kao i mjerama kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama na našim najemitivnijim tržištima. Također, ne smijemo zaboraviti i ogromno tržište bh. dijaspore koji pohode Vlašić u velikom broju svake godine. Uspješnost zimske turističke sezone svakako će ovisiti o dovoljnim količinama prirodnog snijega, te COVID-19 situaciji u BiH – naglašava on.

Na pitanje iz kojih zemalja posjetitelji najčešće dolaze na Vlašić, Matošević kaže da je glavno strano emitivno tržište svakako Republika Hrvatska čijih je turista iz godine u godinu sve više.

Slijedeći po broju ostvarenih dolazaka jesu turisti iz Republike Slovenije čija se aktivnost najviše bilježi u drugom mjesecu. Planina Vlašić je omiljena destinacija bh. dijaspore koji se veoma često prijavljuju sa putovnicama država u kojima rade, pa je jako teško razdvojiti statistički „domaći“ i „strani“ gost u ovoj kategoriji. Ove godine očekujemo i dalje povećanje turista iz Republike Srbije koji posebno u doba COVID-19 pandemije bilježe značajan rast – ističe Matošević.

Najveća prednost

Na pitanje može li Vlašić primiti sve posjetitelje koji dolaze i kakvi su smještajni kapaciteti na toj planini, Matošević kaže da su jedna od najvećih prednosti planine Vlašić smještajni kapaciteti koji su veoma raznovrsni i po tipu i po kategoriji.

-Većina smještajnih kapaciteta su „relativno“ novi objekti stari između 5-15 godina, veoma modernog izgleda i suvremeno opremljeni. Tako na Vlašiću imamo hotele od 5 do 3 zvjezdice od kojih mnogi imaju sadržaje poput zatvorenog bazena, Welness&Spa programe, masaže, teretane… Na Vlašiću postoji i veliki broj pansiona i motela također kvalitetnih i dobro opremljenih. U ovim smještajnim jedinicama postoji oko 1.500 postelja. Moramo svakako spomenuti i smještajne kapacitete u privatnim vikend objektima i apartmanima koji su na neki način svojevrstan brend planine Vlašić i ono po čemu je planina Vlašić prepoznatljiva. Uglavnom, većina  ovih smještajnih kapaciteta je u funkciji najma. Prema našim procjenama, broj postelja u privatnim vikend objektima iznosi oko 11.000 postelja – kaže on.

Turistička zajednica SBK je prošle zimske turističke sezone koordinirala aktivnosti na realizaciji projekta Internog COVID-19 protokola koji se pokazao veoma učinkovit i te aktivnosti su proveli u saradnji s privatnim preduzećima koji rade i djeluju na planini Vlašić, te nadležnim relevantnim institucijama (ZZJZ SBK i JU Dom Zdravlja općine Travnik).

-Jednostavno, bilo je dosta nepoznanica i morali smo maksimalno biti ozbiljni kada je COVID-19 u pitanju i kreirati niz posebnih mjera pored onih koje su bile Zakonom propisane (PCR test na destinaciji, besplatne dezinfekcijske zone, popusti na dezinficijense u ambulantama, izrada letaka i dostavljanje u hotelske sobe, sezonska i COVID- 19 ambulanta…). Ove godine situacija je dosta povoljnija u odnosu na prošlu sezonu kada nije bilo na raspolaganju dovoljno cjepiva, veoma mali broj ljudi je općenito bio cijepljen, brzi antigenski testovi nisu bili u funkciji. Iz tog razloga, ove zimske turističke sezone neće se poduzimati nikakve „posebne“ i „dodatne“ mjere budući da je sve u međuvremenu postalo dosta organiziranije i jasnije kada je pandemija COVID-19 u pitanju – naglašava Matošević.