Skip to content Skip to footer

Radimlja dobila videonadzor, postavljene i pametne ploče

Kroz projekt PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima, partnerske organizacije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog naslijeđa. U sklopu projekta koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, do sada su znatno razvijeni turistički kapaciteti Muzeja Bitka za ranjenike u Jablanici, te Radimlja u Stocu.

Tokom 2021. godine započele su aktivnosti na uspostavi Virtualne komore PRONACUL koja će služiti kao multifunkcionalna platforma za razmjenu sadržaja i promociju područja, te kao svojevrsna baza znanja i iskustava iz cijele regije. Za pristup Virtualnoj komori i generalno prezentaciju i promociju turističkog potencijala regije, služit će multifunkcionalne interaktivne pametne ploče, koje  su postavljene na turistički atraktivnim lokacijama u Jablanici i Stocu.

Pored pametnih ploča, na nekropolama će biti unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetioce. U okviru pilot akcija su planirane nabavke opreme za uređenje nekropola, što uključuje klupe, stolove, edukativno-zabavni program za djecu, informativne table i brojne druge sadržaje.

-Dio opreme za nekropolu Radimlja je već isporučen, a finalizacija investicija na obje nekropole se očekuje na proljeće 2022. Također, u toku su aktivnosti s lokalnim akterima, adaptacija akcionih planova i strateških dokumenata na lokalnom nivou, te priprema sadržaja za Virtualnu komoru. Kroz implementaciju projekta smo ostvarili saradnju s brojnim akterima iz BiH i regije. Vjerujemo da će uspostavljena partnerstva doprinijeti efikasnoj promociji i privlačenju stranih turista, što će doprinijeti jačanju cijele regije i razvoju održivog turizma – istakla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

Javna ustanova Radimlja-Stolac u saradnji sa Udruženjem za posao i poduzetništvo LINK iz Mostara je započela provođenje aktivnosti projekta PRONACUL.

-U toku je jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta, te promocije turističke ponude kako bi se unaprijedili kapaciteti nekropole stećaka Radimlja i ista promovirala kao destinacija za turiste – izjavila je Maja Lopin, direktorica Javne ustanove Radimlja.

U sklopu nekropole nabavljene su klupe sa stolovima, kante za smeće, pametna ploča koja se nalazi se u sklopu infrastrukturnog objekta, pojačivač wi-fi signala, te videonadzor. S obzirom na pozitivna iskustva sa programima i aktivnostima namijenjenim djeci, u blizini infrastrukturnog objekta iza ogradnog zida nekropole ubrzo će se započeti graditi i igralište za djecu, a postavljanjem videonadzora nekropola stećaka Radimlja je postala prva nekropola pod videonadzorom.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek bili usko povezani, s tim da je nova digitalna era promijenila obrazac interakcije između ova koncepta. Danas,  u  vrijeme  globalizacije,  digitalizacije,  masovno dostupnih informacija  i turističkog sadržaja, suvremeni turisti se sve više fokusiraju na kulturni identitet podneblja koje posjećuju.

Upravo na to se fokusira PRONACUL projekat. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenia, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera će se u svojim aktivnostima fokusirati na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje će se provoditi aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude.

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, dok su partneri: LAG Istočna Venecija (Italija), Turistička zajednica Grada Rijeke (Hrvatska), Komora ILIA (Grčka), Regija Jonskih otoka (Grčka), Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet (Srbija), Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja (BiH), Turistička zajednica Zagrebačke županije (Hrvatska), Općina Raška (Srbija), Grad Bologna (Italija), Centar za promociju poduzetništva Piran (Slovenija), te pridruženi partneri Kulturni centar Zagorje ob Savi Slovenija i JU Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje (Hrvatska). Implementacija projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija i traje do 9. mjeseca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770 348,98 eura.