Skip to content Skip to footer

Edin Hozan, načelnik Općine Jajce: Ako su ugostitelji zadovoljni, to znači da je sezona bila dobra

Iako je 2021. godina ponovo obilježena pandemijom koronavirusa, nekako smo „lakše disali“, a prema relevantnim podacima imali smo i značajan broj stranih turista. Gradovi u BiH pripremili, organizirali brojne manifestacije, dočekali turiste. Jedan od gradova koji se može pohvaliti brojnim kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima svakako je Jajce. Godinu 2021. i događaje u kraljevskom gradu, kao i ostale aktivnosti Općine, u intervjuu za magazin Visit BiH sumira Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

Jeste li zadovoljni održanim manifestacijama i brojem učesnika i posjetitelja?

 – S obzirom na sve okolnosti i pandemiju, mi smo održali gotovo sve planirane manifestacije, naravno u skladu s mjerama koje su na snazi. Ono što je najvažnije je da su manifestacije održane, da su dale željeni efekat i ono čime se možemo pohvaliti jeste da je u ovoj godini bilo mnogo više sadržaja nego u proteklom periodu. Iza nas su, možemo se sigurno pohvaliti, uspješno organizovani 16. Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje“, 6. Međunarodni takmičarski skokovi s Vodopada Plive, kulturno-turistički događaj „Desant na Jajce 2021.“ u sklopu kojeg su, u dvodnevnoj manifestaciji ispod Plivskog vodopada nastupili čuveni turski DJ i producent Mahmut Orhan i vrhunski interpretatori sevdaha, grupa „Divanhana“. Također, u okviru ovog događaja u Jajcu su bile upriličene filmske projekcije najboljih filmova sa ovogodišnjeg  27. Sarajevo Film Festivala. Zatim, uspješno organizovane jubilarne 40. Pozorišne/Kazališne igre BiH, Likovna kolonija i koncert Amire Medunjanin organizovan u predivnom ambijentu jajačke Tvrđave. I dakle, mogli bi reći da je sezona iza nas veoma uspješna.

Kako ocjenjujete ovu godinu u Jajcu, u turističkom smislu?

 -Vrlo dobro. Vidjeli smo da je grad bio veoma posjećen i pun stranih i domaćih turista, naravno i našeg lokalnog stanovništva koji tradicionalno svoj godišnji odmor provode u Jajcu i na našim kupalištima na Malom i Velikom Plivskom jezeru. Brojne su bile i posjete naših Jajčana koji trenutno žive u dijaspori i godišnji odmor provode u svom gradu. U razgovoru s ugostiteljskim radnicima možemo reći da su oni zadovoljni, a ako su oni zadovoljni to znači da je sezona bila uspješna. Obogatili smo i naš park na prilazu Vodopadu adrenalinskim parkom za djecu što je svakako osvježilo našu ponudu uz zip-line koji je i ove godine bio atrakcija za turiste.

Možete li nam reći koliko je turista posjetilo Jajce ove godine?

 -Još nemamo zvaničan broj. Te podatke prikuplja naša Agencija za kulturno-povjesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Kako je sezona još u toku i nije kraj godine taj podatak još nemamo, ali prema njihovim sadašnjim procjenama to je oko 80 posto u odnosu na 2019. godine. Mogli bismo govoriti sigurno da je taj broj oko 100.000 posjeta.

Godinu su obilježili i brojni infrastrukturni i drugi radovi na području općine Jajce, možete li navesti neke najznačajnije?

-Mi smo završili projekat uređenja centralne ulice, zapravo završetak tog projekta je bio s uređenjem javnih površina uz navedenu ulicu i naravno nastavili smo s realizacijom svih naših infrastrukturnih projekata koji se odnose na izgradnju vodovodnih i kanalizacionih mreža i rekonstrukciju lokalnih puteva, tako da s te strane bi mogli reći da je Općina imala jedan visok nivo investicija koje evo, i u ovim teškim vremenima, također imaju svoju ulogu, svoj značaj i doprinose našem sveukupnom razvoju i zapošljavanju. Više od milion KM vrijedan je Ugovor o izgradnji mosta preko rijeke Plive u sklopu kompleksa UP SRC „Mračaj“ koji će biti i svojevrsna poveznica s magistralnim putem M-5 Jajce-Jezero i još jedan ulaz i izlaz iz grada, znatno će se poboljšati infrastruktura, funkcionalnost i sigurnost, omogućit će se i brži i lakši pristup stadionu „Mračaj“ na potezu iz grada, rasteretit će se postojeći izlaz i ulaz u grad, a most „Mračaj“ povezat će i lokalno stanovništvo s desne i lijeve obale Plive u ovom dijelu grada. Svi planirani ugovori su potpisani, radovi su u toku i očekujemo da se vrhunac tih radova ugleda 2022. godine s krajem realizacije tih ugovora.

Prethodnih godina Općina Jajce je podržavala mlade i njihove biznise. Je li i 2021. godine bilo tih aktivnosti?

-Godine 2021. smo proveli sve planirane programe koje imamo u našem budžetu svake godine. Jedan od tih programa je svakako zapošljavanje mladih ljudi kroz prepoznavanje njihovih biznis ideja. Za najbolje poslovne ideje mladih u 2021. godini Općina Jajce izdvojila je 80.000 KM bespovratnih sredstava namijenjih poticaju zapošljavanja mladih, a 12 mladih Jajčana i Jajčanki pokrenuće vlastite biznise. U šest godine Općina Jajce izdvojila je gotovo 500.000 KM i podržala 67 ideja za pokretanje biznisa mladih Jajčana i Jajčanki. Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u BiH koja na ovaj način podstiče mlade da se odvaže i otpočnu vlastiti biznis.

Izdvojio bih ovdje i naš program podrške porodiljama, odnosno naš novčani dar za svaku novorođenu bebu. Ovaj značajan projekat Općina Jajce implementira već šestu godinu i izdvaja sredstva za svaku novorođenu bebu. Sigurni smo da se s ovakvim projektom ne može pohvaliti baš mnogo sredina u našoj zemlji. Jednokratna novčana naknada odnosi se, bez izuzetka, na sve novorođene bebe čija majka ima prebivalište na području Jajca, a Općina Jajce je, kroz ovu aktivnost, obradovala roditelje darujući do danas više od  hiljadu novorođenčadi. U svrhu podrške novorođenim bebama, Općina Jajce je, iz Općinskog budžeta, kao jednokratna pomoć porodiljama, izdvojila gotovo 600.000 KM. Do kraja 2019. godine novčani dar za svaku novorođenu bebu iznosio je 500 KM, a od 2020. godine, ova stimulacija za višečlane porodice je uvećana, pa tako prvo dijete Općina Jajce daruje sa 500KM, drugo sa 700 KM, a treće i svako naredno sa po 1.000 KM. Aktivnost darovanja novorođenih beba nastavljena je i u 2021. godini, a do danas u ove svrhe izdvojeno je više od 120.000 KM i darovano više od 200 novorođenih jajačkih dječaka i djevojčica.

Stipendiranje učenika i studenata također je vrlo značajno. Koliko ste 2021. godine stipendirali učenika i studenata?

-Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000 KM. Za školsku 2020/2021. godinu pravo na stipendiju ostvarila su 172 studenata. Općina Jajce već 15 godina izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. Do sada je, za stipendiranje iz Budžeta Općine Jajce izdvojeno gotovo 2,5 miliona KM, pa je tako Općina Jajce do sada dodijelila gotovo 2.500 stipendija.

Općina Jajce ne zaboravlja ni svoje osnovce i srednjoškolce. Već tradicionalno priređuje se prijem za učenike koji su nosioci posebne diplome “Učenik generacije”. Ove školske godine Općina Jajce nagradila je četiri srednjoškolca i 15 osnovaca. Općina Jajce je u devet godina ispratila i nagradila za dobre uspjehe 205 učenika generacije među kojima 146 osnovca i 59 srednjoškolaca i s ponosom se može reći da je malo općina u Bosni i Hercegovini koje na ovakav način nagrađuju znanje. Uz ružu za najbolje učenice, uručimo i novčane poklone, dar Općine Jajce. To je 2021. godine za 19 ovogodišnjih učenika generacije bio dar u iznosu od po 200 KM za najbolje osnovce, a za najbolje srednjoškolce u iznosu od po 500 KM.

Kakvi su planovi Općine za 2022. godinu, u smislu poboljšanja turističke ponude, novih manifestacija…?

 -Kada je u pitanju naredni period mi smo već usvojili Odluku na Općinskom vijeću da ponovo krenemo u proces upisa nekih naših nacionalnih spomenika na UNESCO Listu i to je ono čime ćemo se najviše baviti u narednim godinama. S aktivnostima počinjemo u 2022. godini kada ćemo imanovati komisiju koja će intenzivno raditi na ovom projektu. Uključit ćemo sve relevantne institucije, počevši od državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, nekih međunarodnih institucija, Kancelariju UNESCO-a. Sasvim sigurno ćemo, u narednom periodu, dodatno afirmisati naš grad uz tu priču kroz obnovu i rekonstrukciju i dodatna ulaganja u naše nacionalne spomenike, kojih na prostoru Jajca imamo 30, tako da vjerujem da će to biti aktivnost koja će biti prepoznata i zabilježena i koja će, siguran sam, dati dodatni doprinos razvoju našeg turizma, odnosno afirmaciji Jajca. I sve ono što smo radili do sada ostaje, svi naši projekti i planovi će biti realizovani i u narednom periodu sa željom da ih unaprijedimo i obogatimo, ali ključna aktivnost će sasvim sigurno biti ta priča o UNESCO-u. U narednoj godini želimo raditi i na osnivanju Turističke zajednice koja bi trebala omogućiti da se dodatno sektor turizma uozbilji, da se svi oni koji se bave turizmom prepoznaju, uvedu u sistem, da se oprihoduje ono što treba i da se onda kroz investicije vrati u turizam. Dakle, imamo puno planova, ali i puno posla je pred nama.