Skip to content Skip to footer

Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi: Dozvola za izvoz piletine u EU šansa je za cijelu BiH

Kompanija Madi iz Tešnja jedna je od četiri bh. kompanije koje su dobile dozvolu za izvoz piletine iz BiH na tržište Evropske unije (EU). U ovoj kompaniji ne kriju zadovoljstvo prije svega jer su u kratkom roku ispunili sve procedure za dobijanje ove dozvole.

– Mi smo najbrže rastući brend u regionu u ovoj branši. Svake godine u proizvodne pogone i ostalu infrastrukturu investiramo najmanje deset miliona KM. Sve što zaradimo to i reinvestiramo, pa čak nekada uzmemo i kredite. Naši proizvodni pogoni su najsavremeniji i u potpunosti novi i to je jedan od razloga što smo brzo implementirali sve procedure za dobijanje dozvole za izvoz u EU – kaže Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi.

Nova upošljavanja

Prema njegovim riječima, dobijanje ove dozovle svakako će pomoći u povećanju proizvodnih kapaciteta što će automatski značiti i nova upošljavanja.

Maid Jabandžić

– Da budem iskren, trenutno nam je u fokusu Hrvatska zbog blizine, a onda i dalje u Evropsku uniju. Javlja nam se jako puno firmi, gotovo svaki dan po jedna, iz zemalja EU-a koje žele raditi s nama. Osim toga, zbog ratnih dešavanja puno je naših ljudi napustilo BiH i otišlo u zemlje Evrope gdje su ostvarili zavidne karijere, imaju svoje firme gore, pa samim tim i poznanstva i određene pozicije u društvu. Oni se, također, javljaju s idejama i poslovnim prijedlozima što planiramo iskoristiti – kaže Jabandžić.

Ističe da su bili i na Sajmu hrane u Kölnu gdje su ostvarili određene kontakte s poslovnim ljudima iz Evrope. Kaže da  to žele iskoristiti kako bi povećali izvoz mesa, ali i proizvodne kapacitete. I pored svega on kaže da ne voli poslovnu euforiju, te da je pobornik stare izreke „prvo škoči, pa reci hop“.

– Siguran sam da će nova situacija pomoći kompaniji Madi, lokalnoj zajednici, ali i Bosni i Hercegovini. Mi ćemo se za to boriti, jer nismo pasivni. Uvijek idemo dalje, prema kupcima i tržištu. Nedavno smo radili projekciju plana za narednu godinu i zahvaljujući izvoznoj dozvoli on je značajno veći u odnosu na ovu godinu. Nadam se da ćemo sve i realizovati – naglašava Jabandžić.

On kaže da neće biti kvota za izvoz piletine u EU, te da će se moći izvoziti neograničene količine.

-Postoje kvote kod uvoza u BiH, ali očekuje nas liberalizacija uvoza što svakako želimo iskoristiti kako bismo povećali proizvodnju i ostvarili još veći rast. Ja kažem da je uspješan poslovni čovjek samo onaj koji neku poslovnu nepriliku pretvori u svoju proliku i šansu – poručuje on.

Kompanija Madi piletinu izvozi tek četiri godine i ostvaruju 11 posto od ukupnog prometa. Jabandžić kaže da je budući rast ove kompanije u vezi direktno s izvozom.

Najveći proizvođači

Ova tešanjska kompanija trenutno zapošljava oko 500 radnika i postoji 28 godina. Kao i većina kompanija u BiH krenuli su od trgovine pa su s vremena na vrijeme mijenjali smjerove djelovanja.

– Sada smo najveći proizvođači piletine u zapadnom Balkanu i ove godine ćemo proizvesti 13 miliona pilića poručuje on.

Finalna proizvodnja i dio primarne proizvodnje koncentrisan je na Tešanj. Madi ima oko 150 kooperanata i svi oni su u krugu od stotinu kilometara od Tešnja.

– Glavni biznis kompanije Madi je svježa i smrznuta piletina, odnosno 82 posto proizvodnje, dok je ostalih 18 posto, a to nije mala cifra jer se radi o 4.000 tona, prerađevine i polutrajni proizvodi. Obim proizvodnje Madija je izuzetno veliki, pa ovih 18 posto možda zvuči malo, ali kada uporedite 4.000 tona s drugim, onda vidite ustvari koliko je značajno ovih 82 posto proizvodnje – kaže Maid.

Kada je u pitanju izvoz, koncentrisani su na Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, a trenutno se pripremaju za Kosovo, te tržište Evropske unije.

Leave a comment