Skip to content Skip to footer

Magnezij – mineral u centru pažnje svjetskih stručnjaka

Prestižan međunarodni znanstveni skup, koji se održava od 20 do 22. marta u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, ugostiće stručnjake iz cijeloga svijeta, s ciljem otkrivanja najnovijih saznanja o jednom od najvažnijih minerala za čovjeka – magneziju.

Unatrag stotinu godina, posebice nekoliko zadnjih desetljeća, unos magnezija u prehrani modernog čovjeka drastično je pao, a glavni razlozi leže u industrijalizaciji poljoprivrede i velikom udjelu industrijski prerađene i rafinirane hrane. Stoga se smatra da živimo u eri općeg deficita magnezija.

Petnaesti po redu Internacionalni simpozijum o magnezijumu nosi naziv „Magnezijum u zdravlju i bolesti“, a obuhvatit će teme od molekularne biologije do ključnih nutritivnih aspekata, kao i kliničkih istraživanja kod kardio-metaboličkih bolesti.

Zahvaljujući svom prirodnom sadržaju magnezija, aktivno učešće na ovom skupu imaće i prirodna mineralna voda Mg Mivela, koja će pažnju svjetske javnosti dobiti u okviru teme o utjecaju magnezija na kardiovaskularni sistem.

Leave a comment