Skip to content Skip to footer

Let žirokopterom iznad bh. krajolika: Osjećaj slobode i veličanstven pogled s visine

U želji za adrenalinom, fenomenalnom osjećaju slobode i uzbuđenju mnogi se odluče baviti padobranstvom, paraglajdingom, ali i letjeti malim avionima i drugim letjelicama. Dok u BiH već duže vrijeme postoji više škola paraglajdinga, sportsko letenje je u periodu nakon rata zamrlo.

Grupa entuzijasta i zaljubljenika u nebeske visine, prije dvije godine zbog toga je odlučila pokrenuti školu za motorno letenje Sport and business aviation (SBA), koja zainteresiranim nudi kurseve letenja malim avionima, ali i žirokopterima.

Ove letjelice namijenjene su svima koji se vole uzdignuti u visine, uživati u veličanstvenom pogledu, a istvoremeno se osjećati sigurnima.

– Žirokopter je na neki način hibrid aviona i helikoptera, koji se kreće pomoću horizontalnog  rotora. Može letjeti na jako malim brzinama pa čak i bez horizontalnog kretanja u određenim uslovima. Žirokopter ima puno veću toleranciju na vremenske uslove od bilo koje druge letjelice, neosjetljiv je na vjetar. Ako slučajno otkaže motor, što je malo vjerovatno, nećeš pasti kao kamen. Gornja elisa ti je rotirajuće krilo. Ako se ugasi motor, rotor se i dalje okreće tako da imaš još mogućnosti da gledaš gdje ćeš i kako sletjeti – govori pilot Maglen Stipčević.

Poseban doživljaj je, kaže on, otići na more žirokopterom.

– Kada treniramo, letimo ovdje na Nišićima, na aerodromu u Visokom ili na Sarajevskom aerodromu. Međutim za našu dušu, povremeno idemo na duža putovanja. Nedavno smo putovali u Mađarsku i Sloveniju. Prošlo ljeto smo ovdje na Nišićima doručkovali i onda smo otišli na Brač za 50 minuta. Nema granica, nema gužvi, nema autoputa, carina i trajekta. Potrošiš samo 80 litara benzina, toliko bi potrošio i u autu, a pri tome doživiš nevjerovatno lijepo iskustvo – priča Stipčević.

Svi oni koji oduvijek maštaju o nebeskim visinama i letenju iznad oblaka, snove sada mogu pretvoriti u stvarnost. Pored višemjesečnih teoretskih i praktičnih satova letenja avionima i žirokopterima za one koji žele dobiti licencu profesionalnog pilota, ova škola nudi i kratke informativne letove, te jednodnevne “Pilot na dan” programe za sve one koji samo žele da nakratko osjete sve čari ovog magičnog zanimanja punog adrenalina.

 

Leave a comment

0/100