Skip to content Skip to footer

Kupres: Kukavičko jezero nastalo od suza zlatokose vile

Kukavičko jezeronalazi se u neposrednoj blizini sela Kukavice, na jugoistočnom dijelu Kupreškog polja, desetak kilopmetara od Kupresa. Smješteno je ispod južnih obronaka planine Stožer.

To je najveće jezero u općini Kupres, a zauzima površinu od 3.750 metara kvadratnih. Uz dva manja jezera, Turjaču i Rastičevsko, na području ove općine nalazi se više od 20 vrtača glinenog područja u kojima se zadržava voda čineći jezerca prečnika između 100 i 200 metara, a neka od njih imaju i vlastite izvore vode.

Kukavičko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 1.200 meara, dugo je 250, široko oko 130, a duboko 13 metara. Jezero je bogato pastrmkom i rakovima što dokazuje da je voda izuzetno čista, pa je u ljetnim mjesecima izuzetno pogodno za kupanje.

Prema legendi koju smo čuli prilikom naše posjete, Kukavičko jezero nastalo je od suza zlatokose vile, koje je ona prolila kada je njen vitez nestao.

Bilo kako bilo, legende su tu da se prepričavaju i na taj način daju nešto mistično svakom mjestu, pa tako i ovom prelijepom jezeru. Ono što možemo zaključiti, Kukavičko jezero definitnivno je jedno od najljepših u BiH.

Lokalno stanovništvo ljubomorno čuva ovo prirodno bogastvo i na konstataciju da je na jezeru mali broj posjetitelja, s obzirom na to da je bio kraj augusta, kažu nam da je i bolje tako. Ako bi se komercijaliziralo i populariziralo ovo jezero, kažu nam, to bi ga i uništilo.

Oko jezera postoji nekoliko plaža, a mi smo jednu iskoristili za kampovanje. Kasno smo vidjeli da je tablu na kojoj piše da je kampovanje zabranjeno, ali nam je čuvar objasnio da nema nikakvih problema. Jedini uvjet je bio da vatru ložimo na mjestu predviđenom za te namjene, te da ne ostavljamo smeće.

Naravno, takvo nešto nije nam padalo na pamet jer smo svaki vikend išli na kampovanje širom BiH i odlično poznajemo pravila ponašanja u takvim situacijama i mjestima. Sve u svemu, Kukavičko jezero je biser kupreškog kraja i svakako ga vrijedi posjetiti.