Skip to content Skip to footer

Krstarenje kanjonom rijeke Drine: Više od 30 kilometara potpunog mira i divljine

Rijeku Drinu smatraju jednom od najljepših u regiji. U prošlosti je bila čuvena po plahovitoj naravi i splavarima koji su krotili njene bukove i brzake. Zbog svog krivudavog toka, u narodu je nastala izreka „Ne ispravi krivu Drinu“. Danas, nažalost, više nema splavova i splavara, ali zahvaljujući stvaranju vještačkih jezera, turisti mogu uživati u krstarenju rijekom Drinom.

Jedno od tih jezera jeste i Perućac, čija je dužina 54 kilometra, a krstarenja po ovom jezeru najpopularnije je među turistima i ona kreću iz Višegrada, ispod mosta Mehmed-paše Sokolovića. Svega par kilometara od Višegrada jezero ulazi u kanjon dug više od 30 kilometara, gdje vlada potpuna divljina, bez puteva i naselja, a tragove ljudi otkriva tek poneka stara seoska kuća i ribolovci na njihovim čamcima.

Na mnogim mjestima Drina prolazi kroz tjesnace u kojima se iz vode skoro vertikalno izdižu visoke stijene. Rijeka Drina nizvodno od Višegrada prolazi između planina Zvijezde i Tare, i upravo je tu njen kanjon najdublji jer se pojedini vrhovi izdižu više od 1.000 metara nadmorske visine.

Čitavo područje obraslo je borovom šumom, koja je stanište brojne divljači, a moguće je vidjeti i razne vrste ptica koje su tu našle svoje utočište. Poslije kanjona Kolorado u Americi i Tare u Crnoj Gori, kanjon reke Drine najdublji je na svijetu.

U okviru krstarenja moguće je obići kapelu u Starom Brodu, nekropolu stećaka iz 13. vijeka, „Most na Žepi“, vidjeti ljepote Brusničkog i Kameničkog potoka…

Na jednoj od stijena, prije ulaska u sam kanjon, nalazi se ploča s natpisom „Ćorkanova hrid“. Salko Ćorkan lik je iz pripovjedaka bh. nobelovca Ive Andrića. Kao veliki veseljak i pijanica, Ćorkan je bio meta stalnih šala višegradske čaršije, a zbog nesretne ljubavi prema jednoj Njemici koju je vidio tokom gostovanja cirkusa u Višegradu, izvršio je samoubistvo. Ćorkanova hrid je, prema lokalnoj legendi, mjesto odakle je Salko skočio i nestao u dubini hladne Drine.

Ako namjeravate pobjeći od svakodnevne buke, stresa i uživati u prirodnim ljepotama, krstarenje rijekom Drinom idealna je destinacija.

Leave a comment