Skip to content Skip to footer

Kraljevski grad se priprema: U augustu skokovi s naljepšeg vodopada u Evropi

Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, 6. po redu, bit će održani 18. augusta ove godine pod pokroviteljstvom Općine Jajce. Prošle godine zbog pandemije koronavirusa tradicija skokova prekinuta, te nije održana.

Direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca, Anto Brtan kaže za magazin Visit BiH kako se nadaju da do planiranog održavanja skokova neće biti nekih novih restrikcija i da će svi skakači iz inostranstva doputovati u BiH bez problema.

Na pitanje koliko će skakača učestvovati u takmičenju i iz kojih zemalja, Brtan kaže da upravo zbog ove neizvjesnosti ne mogu izlaziti u javnost s planiranim brojem takmičara, te da se nada da će ih biti dovoljno za jedinstveni spektakl na jajačkom vodopadu.

Hrabrost skakača

Ova sportsko-turistička manifestacija iz godine u godinu privlači sve više takmičara, ali i onih koji s obala rijeka Plive i Vrbasa uživaju u hrabrosti skakača.

– U prethodnim godinama broj natjecatelja je bio uglavnom oko 20, osim 2017. godine kada je nastupilo 33 natjecatelja. Do sada su najuspješniji skakači Lorens Listo, jedan od najboljih skakača u BiH koji će, nadamo se, ove godine biti jedan od članova žirija, te Dino Bajrić iz Sarajeva. Na posljednjem takmičenju sudjelovalo je 19 natjecatelja, a pobjednik je bio Stefan Jeftić iz Valjeva. U revijalnom dijelu sudjelovalo je nekoliko natjecatelja, a među njima i naša gošća iz SAD-a Laura Rosse – kaže Brtan.

Manifestacija ima veliki značaj za razvoj turizma u Jajcu, pa i šire. Svake godine okupi se veliki broj gledatelja, iz BiH i inostranstva. Na pitanje koliko je posjetitelja do sada prisustvovalo skokovima, Brtan kaže da je to izuzetno teško procijeniti.

-Još nismo dobili potrebna odobrenja nadležnih institucija u smislu dopuštenog broja. Posljednji skokovi bili su izuzetno posjećeni i prema našim procjenama bilo je više od 4.000 gostiju iz BiH i inozemstva. To je i maksimum koji može primiti plato ispod vodopada. Međutim, uvijek bude i veliki broj ljudi, uglavnom domaćih, koji pronađu dobre lokacije na drugoj strani rijeke Vrbas odakle je i najljepši pogled. Ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan tako da možemo očekivati i ove godine veliku zainteresiranost publike.

Skokovi su izuzetno praćeni i u stranim medijima tako da su svakako veoma značajni za promociju turizma u Jajcu, ali i cijeloj BiH. Poslije prošlih skokova, fotografija reportera France Pressa (Elvis Barukčić) bila je više od sedam dana top na njihovom desku – kaže Brtan.

Prema njegovim riječima, posjetitelje ove godine, kao i prethodnih, očekuje dodatni sadržaji koji će doprinijeti cjelodnevnoj zabavi.

Bogat program

-Svake godine organiziramo zabavni program poslije skokova kako bi naši posjetitelji mogli ponijeti što ljepše dojmove iz Jajca. Na dan skokova odigrava se i završnica općinske malonogometne lige, tako da ćemo koncert upriličiti na stadionu Pijavice u Jajcu poslije odigravanja finalne utakmice. Nastupit će Pochko & New Primitives Songs, koji su prošle godine svirali ispod vodopada u programu Desanta na Jajce i ostavili jako dobar dojam na jajačku publiku – kaže on.

S obzirom da skokovi izazivaju sve veću popularnost, te privlače stručnu i sportsku javnost, pitali smo Brtana da li postoji mogućnost da se u sve uključi i Red Bull koji organizira i takmičenje u skokovima sa Starog mosta u Mostaru.

-Naša je želja da u Jajcu organiziramo školu skokova za mlade kako bi u budućnosti imali i svoje domaće skakače. Također, namjeravamo sagraditi novu skakaonicu koja će pružiti dodatne sigurnosne uvjete za natjecatelje. Što se tiče Red Bulla, mi smo spremni prilagoditi se njihovim uvjetima i omogućiti im sve što je potrebno, ukoliko su zainteresirani za održavanja skokova s vodopada. Nadam se da ćemo imati priliku s njima razgovarati o ovoj temi – kaže on.

Dobar početak ljetne sezone

Pitali smo ga kako je zadovoljan početkom ljetne turističke sezone, te da li ima podatke o broju posjeta kraljevskom gradu. Brtan kaže da još nemaju preciznih statističkih podataka o dosadašnjem broju dolazaka.

-Ono što sa sigurnošću mogu reći da smo ipak zadovoljni s početkom sezone s obzirom na svu situaciju oko problema prelazaka granica. Radimo sve da se naši gosti osjećaju što ljepše u Jajcu i iskreno se nadamo da će njihov broj rasti iz dana u dan – naglašava Brtan

LASTA i skokovi slobodnim stilom

Natjecateljski dio skokova s vodopada održava se u stilu LASTA, koji je specifičan za Bosnu i Hercegovinu.

-Prošle godine, ali i svih prethodnih godina, imali smo i revijalni program, odnosno skokove slobodnim stilom. U obje discipline konačnu odluku o pobjednicima donosi peteročlani stručni žiri sastavljen od skakača-veterana i eminentnih sportskih radnika. Visina skakaonice iznosi 20 metara, dok je dubina bazena više od pet metara. Sigurnost naših natjecatelja nam je na prvom mjestu, te se zbog toga provode rigorozne sigurnosne mjere – od medicinske ekipe i ronioca do volontera iz naših lokalnih kajak-kanu i rafting klubova – kaže Brtan.