Skip to content Skip to footer

Konzum otkupljuje više od 10.000 tona voća i povrća od domaćih proizvođača

Pod sloganom „Kupujmo domaće jer domaće se voli jače“, Konzum BiH je protekle sedmice pokrenuo inicijativu koja ima za cilj dugoročno pružati podršku domaćim proizvođačima, kako bi se umanjile negativne posljedice prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Značajni koraci su već napravljeni kroz otkup sezonskog domaćeg voća i povrća od proizvođača, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Mladen Lazić, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine sa zadovoljstvom ističe, da je Konzum od njega otkupio sve količine kupusa i tikvica koje dospijevaju u ovoj godini.

-Osim kupusa i tikvica, u ponudi Konzum prodavnica će bitinaš krastavac, cvekla, bijeli luk, paprika i patlidžan koji dospijevaju kod nas na Golom brdu u blizini Bijeljine. Zahvaljujući velikim količinama koje je Konzum otkupio, u prilici smo zaposliti 25 sezonskih radnika, te proširiti proizvodnju i otpočeti sa preradom povrća za kiseli program, koji će obuhvatititi kisele krastavce, ajvar, salate, file papriku i slično, što planiramo uskoro imati spremno za distribuciju – pojašnjava Mladen Lazić.

U blizini Visokog u Topuzovom polju, Dženan Hodžić poznatiji kao Dr. Zo, već nekoliko godina uzgaja egzotične sorte voća i povrća, kao što sukiwano,batat, hokaido, fizalis, rotkvica, a koje nisu zastupljene u proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Više od 80% njegove kompletne proizvodnje otkupio je Konzum.

-Konzum mi je pružio veliku podršku, ne samo kroz otkup voća i povrće, već i kroz sugestije za usvajanje savremenih standarda kvaliteta robe i pakovanja, koje sam sa zadovoljstvom ispoštovao kako bi u konačnici do naših krajnjih potrošača stigao kvalitetan domaći proizvod, što je naš zajednički interes – izjavio je Dženan Hodžić.

I sa hercegovačkih polja, koje zajedno sa svojim saradnicima obrađuje Nikica Martić, Konzum je otkupio također 80 posto ukupno proizvedenog voća i povrća.

-Ovdje u Čeljevu kod Čapljine imamo razvijenu proizvodnju salate, kupusa, karfiola, paprike i paradajza. Sretni smo jer će velike količine biti u prodaji u Konzum prodavnicama. Nama to znači mnogo, a najvažnija je sigurnost da nastavljamo dalje sa radom i saradnjom – pojašnjava Nikica Martić.

Konzum će podržati i ostale domaće proizvođače, te uspostaviti saradnju u zavisnosti od perioda kada roba dospijeva.

-Cilj nam je dodatno ojačati postojeću saradnju sa domaćim proizvođačima, te uključiti i nove proizvođače iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u naš otkupni lanac kako bi se dao što veći poticaj razvoju i jačanju domaće proizvodnje, te s ponosom mogu reći da je planirano da Konzum do kraja godine otkupi više od 10.000 tona domaćeg voća i povrća – izjavio je Željko Bradarić, rukovoditelj Službe nabave voća i povrća u Konzumu.

Dodatni značaj otkupa domaćih proizvoda je trenutna nemogućnost izvoza zbog pandemije korona virusa, što je realna opasnost da određene količine možda ne bi stigle do krajnjih korisnika.