Skip to content Skip to footer

Klub ljubitelja palačinaka u BiH

Svaka zemlja ima svoje palačinke – slatku ili slanu deliciju, raznih debljina, filova i preliva. Za ovu poslasticu, kojoj je teško odoljeti, može se sa sigurnošću kazati da je jedna od rijetkih koja ne poznaje granice, jer je rado viđena na jelovniku gotovo svih zemalja u svijetu.

Kao predjelo, glavno jelo ili slasni desert, nekima su omiljeni doručak, često se pripremaju za ručak, a mnogi ih serviraju i za večeru. Koliko su palačinke popularne, možda najbolje govori podatak da imaju i svoj dan koji se svake godine, ali ne u isto vrijeme, obilježava širom svijeta tako, što se na javnim mjestima organiziraju pripreme i degustacije ovog gastronomskog užitka.

I Sarajevo, poput mnogih svjetskih gradova, ima ljubitelje palačinaka, pasionirane zaljubljenike u ovu poslasticu, fanove koji su okupljeni u Klubu ljubitelja palačinaka. Ima ih više od 13.000, među kojima su kuhari, slastičari, ali i oni koji nemaju veze s ovim profesijama, a dolaze iz svih dijelova svijeta.

Razni recepti

Klub postoje već pet godina, ima svoje web i Facebook stranice, na kojima oko 50-ak članova piše i objavljuje recepte. Na čelu Kluba je Hamid Kujraković, poznati bh. kuhar, član Udruženja kuhara BiH, ali i stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane.

Njegova dosadašnja karijera u vezi je sa ugostiteljstvom, hotelijerstvom i turizmom, u kojima je obavljao poslove od konobara, menadžera restorana i hotela, direktora turističkog ureda, do stručnjaka za standarde i savjetnika za kvalitet i sigurnost hrane.

Valja kazati kako je Kujraković među prvima u BiH postao stručnjak za kvalitet ISO 9001-2000, a kasnije auditor za HACCP i kvalitet usluge i higijene u ugostiteljstvu. No, palačinci u Hamidovoj profesionalnoj karijeri zauzimaju posebno mjesto.

– Kada smo odlučili osnovati Klub, cilj nam je bio, osim okupljanja ljubitelja ove poslastice, i da palačinke iskoristimo za promociju gastronomije BiH, ali i zdravog načina prehrane. Za palačinke se, bez obzira na to koliko su omiljene, uvijek veže to da su kalorično jelo koje deblja. Naš zadatak je bio uvjeriti ljude u suprotno, a to je da one mogu biti i zdrav obrok ako se pažljivo izaberu namirnice od kojih se pripremaju. Moram kazati da smo uspjeli u tome. Primjera radi, imamo recepte za palačinke za one koji ne smiju konzumirati gluten, mlijeko ili neku drugu namirnicu. Osim recepata, objavljujemo i tekstove za određene vrste namirnica koje se koriste u pripremi palačinaka, kako bismo naše čitatelje što podrobnije informirali o zdravom načinu prehrane – objašnjava Kujraković.

Hvali se Hamid kako među članovima Kluba ima i Australijanaca, Amerikanaca, Kanađana, Italijana, Španaca, Francuza, Čileanaca…

– Stalno smo u kontaktu sa svima njima. Razmjenjujemo savjete, recepte. Zanimljivo je da, kada smo objavili jedan zdravi recept za pripremu palačinaka sa našim sirom iz čabra, odmah su nam se javili strani članovi s pitanjem kako se priprema sir i gdje ga mogu nabaviti – kaže on.

Puno je ciljeva koje članovi Kluba ljubitelja palačinaka žele ostvariti u narednom periodu. Ipak, dva su najvažnija, a to je da otvore vlastitu palačinkarnicu i da na svom portalu objave 1.000 recepata.

– Do sada smo na portalu objavili 350, što slanih, što slatkih recepata. To nisu recepti koji su prepisani s interneta, nego djelo naših članova koji su sastavili namirnice, provjerili kvalitet i ukus, i tek onda dobili mogućnost da ih objave. Nastavljamo s unapređenjem rubrike u kojoj se nalaze zdravi recepti koji se sastoje od autohtonih bh. proizvoda, poput, palačinaka sa jabukovim pekmezom, bestiljom, heljdinim brašnom, sirom iz čabra, ajvarom… Cilj Kluba je i da svi gradovi u BiH imaju svoj dan palačinaka.

Rekord za Guinnissa

– Priča je krenula prije pet godina iz Gradačca, a onda se proširila na Zenicu, Bihać, Goražde. Želja nam je da u budućnosti svaki grad u BiH obilježava dan palačinaka. Jedna lijepa priča iz Sarajeva otišla je u svijet prošlog oktobra kada smo ušli u Guinnessovu knjigu rekorda, jer smo za sedam sati i 22 minute uspjeli pripremiti 12.874 palačinke. Pratili smo, tu vijest prenijeli su mnogi svjetski mediji, a od kolega kuhara iz regiona dobili smo čestitke uz konstataciju da se oni ne bi usudili tako nešto organizirati – ističe.

Brojne poznate ličnosti do sada su probale Hamidove palačinke. Među njima i nekadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ali i federalni premijer Fadil Novalić.

– Izetbegoviću i Novaliću servirao sam palačinke sa sirom i jako su im se svidjeli. I Amira Medunjanin, naša poznata pjevačica, probala je jedan zanimljiv recept u kojem sam spojio palačinke i ćevape. Bila je oduševljena, pa mi je kazala: “Hamide, svaka Vam čast, uspjeli ste spojiti moja dva najomiljenija jela. Ovo ne bih prestajala jesti” – prisjetio se Kujraković.

Leave a comment

0/100