Skip to content Skip to footer

Kako su Amina i Vedad pokrenuli vlastiti biznis: Dosadilo im da čekaju na birou i broje odbijenice

Mladi inženjeri informatike Amina Konaković i Vedad Čaušević pokrenuli su svoju firmu ECOMP, zahvaljujući prije svega mladalačkoj hrabrosti i riziku da po svaku cijenu otvore svoju firmu.

– Naša firma počela je raditi 1. aprila ove godine. Krenuli smo u samostalan biznis pola godine nakon diplomiranja, a na to su nas natjerale kompanije koje se bave ovim poslom jer nam nisu željeli izaći ususret bar da završimo pripravnički staž – priča Vedad.

Da otvore svoju firmu odluku su donijeli za 15-ak dana. Kažu da ih je neko prije ove odluke pitao šta će uraditi, odgovorili bi da čekaju posao, a odluku su donijeli na dan kada su dobili još jednu odbijenicu za zaposlenje.

– Poslije diplomiranja krenuo sam od firme do firme i tražio da počnem raditi makar pripravnički staž, ali nije uspjelo. Umjesto posla morao sam se prijaviti na biro za zapošljavanje, a oni mi sigurno neće naći posao. Bilo je poslova koje sam radio samostalno, uradim neki logo ili tome slično – pojašnjava Vedad.

Amina Konaković je direktorica ECOMP-a i prošla je isto kao i njen kolega Vedad i zajedno su odlučili da pokrenu svoj biznis.

– Pokrenuli smo firmu i mjesec-dva bilo nam je teško. Nismo skoro ništa zarađivali, ali održavala nas je volja i snaga koju posjedujemo kao i svi mladi, koji ne žele džaba sjediti već raditi. Bilo je i mnogo neprospavanih noći jer smo morali nabaviti pare za opremu, ali snašli smo se. Važno je samo imati ideju i cilj koji želiš ostvariti – kaže Amina.

Vedad se ne žali, ali kaže da je očekivao puno gore u početku rada firme, a sada se strahovanja, na njegovu sreću, nisu ostvarila.

– Očekivao sam da neće biti posla na početku, valjda zbog toga što smo slušali iskustva nekih drugih, pa smo se i nas dvoje pomirili ako u početku i bude tako da ne odustajemo. Puno se radi, vremena je sve manje, ali mi ga nađemo i za odmor – kaže Vedad.

Veća je odgovornost kada vodiš vlastitu firmu, kaže Amina, ali to ima i svojih prednosti. Kada imaš posla, radiš dan i noć ako treba. Kada nemaš previše, možeš se malo i opustiti.

– Ne moraš zorom na posao, možeš malo više i odspavati. Niko ti ne određuje šta trebaš raditi. Dešavalo nam se da nekada nemamo ni jedne marke, onda ispadne posao pa dobro zaradiš. Meni je to dobro, jer radiš posao koji voliš i trudiš se da zaradiš, ali to činiš bez pritiska. Ne smiješ se lažno, odbiješ posao ako smatraš da nije dobar. Tako ti niko ne može omaložavati tvoj posao jer takvih situacija bilo je napretek – dodaje Amina.

Leave a comment

0/100