Skip to content Skip to footer

Naselje Klepci kod Čapljine: Kako je djevojačko ruho pomoglo gradnju ćuprije

U riznici kulturnohistorijskih spomenika i parkova prirode na području općine Čapljina, koju čine Hutovo blato, vodopad Kravice, Mogorjelo, Počitelj, ostaci antičkog grada u Gabeli, stari most u naselju Klepci zauzima značajno mjesto.

Ova kamena ćuprija, koja je proglašena nacionalnom spomenikom Bosne i Hercegovine, premošćuje rijeku Bregavu 497 godina. Graditeljsko djelo je hercegovačkog Sandžak-bega Mustafe, čije je ime ispisano na ploči zajedno s godinom izgradnje, 1517. Po graditelju ova raritetna građevina nosi ime Mustaj-begova ćuprija.

U drugoj polovini 17. vijeka ćupriju u Klepcima obnovio je Šišman Ibrahim-paša, koji je u Počitelju obnovio džamiju i sagradio medresu, han i hamam. Kako je ovaj dragulj otomanske arhitekture zablistao na trasi puteva iz ranijeg vremenskog perioda vjeruje se kako je na istom mjestu postojao rimski most.

Skladnom konstrukcijom svoda, koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ćuprija u Klepcima predstavlja jedno od najznačajnijih djela otomanskog graditeljstva u području infrastrukturnih objekata. Iako je danas ostala izvan modernih drumova, ova građevina ljepotom gradnje plijeni pažnju brojnih posjetitelja.

Specifičnost ove ćuprije je da ima najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama. S obzirom na to da je korito rijeke Bregave na ovom mjestu relativno široko, a obale uske, graditelj je izveo veće kamene podzide i oblikovao duge prilazne rampe, čime je smanjio raspon luka.

Za gradnju ovog kamenog bisera nad Bregavom vezuje se niz legendi, a jedna od njih kazuje kako je djevojka darovala svoje djevojačko ruho kako bi graditelji priveli gradnju kraju.

„Tek kada je lipa i mlada nivesta ostavila divojačke darove i netragom nestala, Bregava se povukla u svoje korito i graditelji su mogli završiti gradnju mosta“, kaže legenda.

Leave a comment