Skip to content Skip to footer

Kada sve stane, u poljoprivredi “show must go on”

Rano je jutro i kao i obično Aldin Kuduzović stiže na posao. Čak i kada sve stane, poljoprivreda mora ići, kaže Aldin koji predvodi AgroDar, specijalizovanu poljoprivrednu zadrugu koja okuplja više od 1.000 proizvođača kornišona i maline, te sakupljača samoniklog kestena, u bihaćkom regionu.

Striktan raspored uzgoja

-U poljoprivrednoj proizvodnji postoji određeno vrijeme kada se stvari moraju raditi, kada određeno voće i povrće raste, i mi se moramo držati tog rasporeda – kaže Aldin i napominje da oni nisu mogli dozvoliti COVID-19 pandemiji da poremeti njihov rad.

Kada je izbila pandemija, AgroDar se upravo bavio distribucijom sadnog materijala i pružanja obuke o novim metodama uzgoja kornišona i maline, koju oni realizuju uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta.

-Uspjeli smo pružiti obuku o uzgoju maline grupi od 200 od planiranih 300 proizvođača maline, a obuku o uzgoju kornišona prošlo je nekih 100 od ukupno 500 poljoprivrednika sa kojima je i dalje trebamo uraditi – objašnjava Aldin.

Od kada je počela pandemija oni ne mogu organizovati grupne obuke i sada idu u pojedinačne posjete farmerima i održavaju obuku i dostavljaju sadni materijal.

-Nas četiri inžinjera pružamo obuku. Radimo i vikendima tako da sedmično uspijemo obići od 50 do 100 poljoprivrednika – kaže Aldin.

Ovo od Aldina i njegovih kolega iziskuje dodatne napore ali striktan raspored se mora pratiti. “Kornišoni se moraju saditi krajem aprila, početkom maja, a beru se u julu, kao i malina, manje više. Sakupljanje kestena se radi u septembru, pa za to ima vremena.”

Izvoz se nastavlja

AgroDar je osnovan 2012. godine i od tada raste i po broju članova i po veličini proizvodnje. Sada proizvode oko 2.000 tona kornišona, 200 tona maline i sakupljaju 200 do 500 tona kestena. Gotove sve proizvode izvoze u Evropsku uniju, uglavnom u Njemačku, Italiju, Austriju i Sloveniju, ali i u Tursku.

“U Njemačku izvozimo 95 odsto kornišona, a preostalih pet idu na druga tržišta. U kontaktu smo sa našim kupcima koji su još jednom potvrdili njihove narudžbe i sa kojima smo potpisali ugovore. Kao što sam rekao, kada sve stane u poljoprivredi show must go on, a za nas je jako bitno održavati odnose sa našim kupcima i sretni smo što smo u ovakvoj poziciji.”

Sweden/USAID FARMA II projekt sada Aldinu pomaže da neophodno znanje prenese poljoprivrednicima, dok je 2017. projekt podržao AgroDar pri kupovini hladnjače čime im je omogućeno da povećaju proizvodnju i kapacitete za obradu i skladištenje voća i povrća nakon berbe, uglavnom malina i prerađenog kestena, koji se zamrzavaju prije izvoza.