Skip to content Skip to footer

Željeznice FBiH dovezle u Sarajevo 760.000 tona pšenice

Na sarajevskoj teretnoj stanici Alipašin most stigao je voz sa pšenicom iz Hrvatske i u toku je carninjenje, a poslije toga će pšenica završiti u mlinu Klasa.

Kako su nam rekli u Željeznicama Federacije BiH kompozicija sa pšenicom stigla je iz Vinkovaca u 25 teretnih vagona. To znači da je dopremljeno 760 hiljada tona pšenice.

Teretni saobraćaj Željeznica Federacije BiH, uprkos ograničenim mjerama povodom epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu izazvane koronavirusom, rade punom parom, kazao je jučer za Faktor Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

– Željeznice FBiH, imaju toliko posla da su 9. aprila isplatili plaću za mart, što ukupno iznosi 6,2 miliona maraka i na to su još dodatno uplatili 700 hiljada maraka dugova za poreze od ranije. Što se tiče funkcionisanja teretnog saobraćaja, odgovorili smo uspješno na sve potrebe privrede. Uredno ugljem iz rudnika snabdijevamo sve termoelektrane. Time smo veoma važna karika u lancu elektroenergetskog sektora za normalnu proizvodnju električne energije – ističe Džafić.

Teretni saobraćaj nesmetano se odvija do Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske i ovo su sve destinacije gdje Željeznice FBiH prevoze robu za uvoz ili izvoz.