Skip to content Skip to footer

Kada odlučite da nabavite psa

Kada se osoba odluči nabaviti psa, prvo pitanje koje sebi postavi najčešće je: Kakavog psa želim?

Odgovor može biti: velikog psa, malog psa, bijelog, crnog, smeđeg, određenu rasu…

Međutim, treba imati na umu da odabir psa isključivo na osnovi izgleda obično ne usreći ni psa ni vlasnika. Čak i ako je pas pri prvom susretu bio šarmantan i neodoljiv, to nije garancija da će veza biti uspješna.

Kvalitetan način da se donese odluka kojeg psa odabrati podrazumijeva upoređivanje potreba i prirode psa s onim što vlasniku najviše odgovara i onim što je vlasnik u stanju uraditi da zadovolji potrebe psa.

Tako količina vježbanja i mentalne stimulacije koja je psu potrebna treba biti u skladu s mogućnošću vlasnika da mu to i pruži. Tako npr. vlasnik koji voli provoditi vrijeme u prirodi i rekreaciji bi najviše koristi imao od veoma aktivnog, energičnog psa; vlasnik koji je zauzet poslom i koji može izdvojiti vrijeme samo za jutarnju i večernju šetnju treba umjereno aktivnog psa; porodice s djecom savršeno bi se slagale s psom koji voli igru, koji je strpljiv, koji nije strašljiv i sl.

Međutim, ovo je samo jedan aspekt u složenom procesu provjere i utvrđivanja kompatibilnosti i osiguravanja da će pas završiti u domu koji mu zaista odgovara, kao i da će vlasnik završiti s psom s kojim će “kliknuti” i izgraditi snažnu vezu koja će trajati do kraja života psa.

Savjeti koji će vam pomoći da odaberete psavog psa za vas.

Svako ko želi nabaviti psa zapravo prvo treba da se zapita sljedeće: Zašto želim psa/Šta je to što očekujem od posjedovanja psa?

Razlozi mogu biti: obogaćivanje porodice jednim nevinim članom punim ljubavi koji donosi radost (zato i jeste “ljubimac”); mogućnost da djeca nauče šta je odgovornost i kako voljeti i poštivati drugačijeg; imati neko ko će nas navesti da se više krećemo, nekoga ko će nam praviti društvo, itd.

Kada utvrdimo odgovor na ovo pitanje, već će nam biti jasnije kakve osobine i potrebe naš novi ljubimac treba da ima za kvalitetno udomljavanje.

Drugo ključno pitanje za potencijalnog vlasnika psa glasi: Koje potrebe treba imati moj pas, a da sam u stanju da se primjereno staram o njemu sve dok je živ?

Osnovne potrebe koje svakom padnu na pamet su kvalitetna hrana u pravilnim porcijama, svježa voda, prozračan prostor za spavanje i veterinarska njega. Međutim, često se zanemaruje potreba za fizičkom i mentalnom aktivnošću, a upravo je to ključ za harmoničan, sretan i dugotrajan odnos između vlasnika i psa.

Ako vlasnik ne može zadovoljiti sve potrebe svog psa, pas će biti nesretan i vremenom će postati frustriran. Frustriranost i patnja mogu dovesti do neželjenog ponašanja psa koji samo želi iskazati svoju frustraciju.

Neželjena ponašanja psa frustriraju i vlasnika koji ne razumije u čemu je problem, a to može dovesti do različitih rizika za psa i njegovo okruženje, a posljedično i napuštanje psa – što je glavni uzrok problema napuštenih pasa!

Kvalitetan odabir psa ključ je od kojeg zavise sreća vlasnika i njegove porodice, zadovoljstvo i sreća psa, ali i cijela zajednica koja zbog neodgovornog i neupućenog odabira ljubimaca te njihovog napuštanja može biti izložena sigurnosnim i zdravstvenim rizicima.

Ako se odlučite da dom i ljubav poklonite jednom napuštenom psu, dozvolite da vam Fondacija Dogs Trust pomognemo da pronađete psa koji će biti najbolji za vas, a vi najbolji za njega.

Posjetite www.dogstrust.ba i saznajte kako iskoristiti Dogs Trust Školu za pse i Program fostering udomljavanja!

Leave a comment