Skip to content Skip to footer

Još par dana do realizacije projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli“

Projekat koji je veoma kompleksan i obiman Mjesec sevdaha u Tuzli predstavlja ne samo lokalni, već i regionalni i nacionalni značaj za Bosnu i Hercegovinu. Početak realizacije istog je od 6.novembra 2023. godine i traje do 30.novembra 2023.godine.

Kroz ovaj projekt, sevdah, kao jedinstvena muzička forma i simbol bogate kulturne baštine, dobija poseban prostor za afirmaciju i širenje svojeg uticaja na cijelu zemlju i region. Ovakav projekat predstavlja jedinstvenu priliku da sevdah postane most koji povezuje različite regije i zajednice u Bosni i Hercegovini i van granica. Koncipiran je da kroz svoje aktivnosti privlači umjetnike, mlade sevdalije i ljubitelje sevdaha iz svih dijelova zemlje i regiona.

Glavne aktivnosti projekta “Mjesec sevdaha u Tuzli” su takmičarsko večer Festivala sevdalinke i revijalno veče Festivala sevdalinke uz dodatna iznenađenja u toku samog održavanja.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će od 29. novembra do 30. novembra 2023. godine doživjeti svoje petnaesto jubilarno izdanje.  Neka od imena učesnika revijalne noći ovogodišnjeg festivala sevdalinke su: Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Hanka Paldum, Viki Miljković, Slađana Mandić, Nermin Handžić, Dragan Račić, Asim Brkan, Ajdin Osmanović, Anastasija Grk i mnogi drugi.

Dodatne planirani sadržaji u okviru projekta su interaktivne radionice za mlade izvođače, muzikoterapija sa djecom, javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu izložbe, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, izrada dokumentarnog filma pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“, izdavanje CD – a 15. Festival sevdalinke – Takmičarske večeri u sopstvenoj produkciji kao i putem online platformi i 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana”.

5. Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana” jedna u nizu od aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju a to je promocija i očuvanje “izvorne” sevdalinke. Festivala harmonike će se održati 05. Novembra 2023.godine sa početkom u 10:00h.

Planirane događaje u okviru projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli” možete posjeti na lokacijama Bosansko kulturni centar Tuzla, Atelje Ismeta Mujezinović i Hrvatsko kulturni centar Tuzla

Dodatne informacije o planiranim aktivnostima možete pogledati na web stranici: https://festivalsevdalinke.com/ kao i na FB i Instagram društvenim mrežama.

Leave a comment