Skip to content Skip to footer

Jezero plast iz Zvornika: Bh. kompanija uspješno posluje već 17 godina

Jezero plast iz Zvornika je firma čiju registraciju počinje porodica Kapidžić u naselju Divič kod Zvornika. Osnovna djelatnost firme je proizvornja i ugradnja ALU i PVC proizvoda. Značajan dio proizvoda izvozi van granica Bosne i Hercegovine, ali je domaće tržište glavni fokus rukovodstva Jezera plast.

-Ponosnim nas čini što Jezero plast evo već 17 godina, kao privredni subjekt, doprinosi ekonomskom osnaživanju povratničke zajednice u Zvorniku, kao i generalno cijelom ovom kraju. Kada se sve sabere, 17 godina rada s 20 stalno zaposlenih i održivim poslovnim saldom, nije mala stvar, posebno u dinamičnim i izazovnim uslovima današnjeg tržišta i vremena pandemije koronavirusa čije posljedice trpi cijeli svijet. Naš cilj je jačanje i širenje proizvodnje i pronalazak novog tržišta – ističu u kompaniji Jezero plast.

Firma je sagradila halu u Zvorniku, gdje su smješteni proizvodni kapaciteti, a pored toga ima izložbene salone u Zvorniku i Sarajevu.

Asortiman proizvoda i usluga koje pruža firma tokom godina razvoja značajno je proširen (vrata, prozori, roletne, garažna rolo i sekciona vrata, dvorišne i stubišne ograde, staklene fasade, kapije, zimske bašte…), te često nadilazi okvire lokalnog tržišta.

-Ističemo i podršku, koju smo u formi javno-privatnog partnerstva, dobili od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Zahvaljujući toj podršci, proširili smo proizvodne kapacitete i povećali prodaju, te stvorili nova radna mjesta za povratnike. Značajna nam je ta podrška, prate naš rast i razvoj, što daje ozbiljnost u pristupu podrške Ministarstva. Svi naši zaposlenici su mladi ljudi i povratnici, s voljom za rad i napredak – navode iz kompanije Jezero plast.

Ističu da je najveći izazov za dalje širenje proizvodnje u ovoj oblasti predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage, što usporava proces širenja.

Važnu ulogu ima podrška manjim zanatskim radnjama, koje rade slične poslove i imaju okvir za praktičnu edukaciju kadrova. To je svakako oblast o kojoj treba razmišljati kada su u pitanju dalji projekti na osposobljavanju i zapošljavanju.