Skip to content Skip to footer

Jajce – Muzej pod otvorenim nebom

Muzej pod otvorenim nebom i kraljevski grad epiteti su koje Jajce s pravom nosi. Ljepota gradića u srednjoj Bosni nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jajce je smješteno na ušću rijeka Plive i Vrbasa i poznat je po svojim jezerima, vodopadu, vodenicama, nacionalnim spomenicima…

Jajce je bio prijestolnica bosanskih kraljeva, a u njemu je do 1463. godine stolovao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Brojni su se važni historijski događaji odigrali u ovom gradu, a među njima je bilo i 2. zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).

Sve ovo dovoljni su razlozi da Jajce bude među najposjećenijim turističkim destinacijama u Bosni i Hercegovini.

Nezaobilazna destinacija

A da Jajce zaista ima bogatu historiju i vrijedno pažnje turista pokazuje i podatak da je u ovom gradu čak 30 nacionalnih spomenika. Prema podacima Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, najposjećeniji je vodopad u Jajcu koji je jedan od 12 najljepših na svijetu, ali i jedini koji se nalazi u centru grada.

Kako bi dodatno poboljšali turističku ponudu, Općina Jajce i Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca prošle su godine izgradili zip-line dugog 250 metara koji ide upravo preko vodopada. Prva etapa ide preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta vodopada, a potom s te lokacije preko vodopada u Gradski park.

Tu je i jajačka tvrđava, najveća je i najtvrđa. Veliki osvajač sultan Muhamed El Fatih nije je uspio osvojiti ni nakon što je pokorio cijelu Bosnu. Pretpostavlja se da je sagrađena u 13. vijeku. Na jugozapadu je ulaz s kraljevskim grbom, a tvrđavu je sagradio Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji je i osnivač Jajca. To je bilo sjedište kraljeva čiji su grbovi urezani na tvrđavi. Zidovi su visoki i tvrđava je sagrađena na brežuljku u obliku jajeta, a rijeke Pliva i Vrbas su ujedno i njena zaštita.

Hram Boga Mitrasa – indoiranskog božanstva. Mitrasov kult je bio rasprostranjen kod Rimljana tako da svjedoči o antičkoj kulturi u Jajcu. Rimljani su ga sagradili u 4. vijeku, a otkriven je 1931. godine. U hramu postoji i reljef žrtvovanja bika.

U Jajcu je 29. novembra 1943. godine održano II Zasjedanje AVNOJ-a i udareni su temelji SFRJ. Rođenje Jugoslavije u Jajcu, socijalistički je pandan kraljevske prijestolnice iz Srednjeg vijeka, a o ovom događaju svjedoči i Muzej II Zasjedanja AVNOJ-a.

Medvjed kula je građena romaničkim stilom i zbog toga spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka. Postoje dva vjerovanja u vezi s etimologijom njenog imena. Jedno kaže da je nazvana medvjeđom zbog glomaznosti i debljine zidova koja iznosi i do šest metara. Drugo, popularnije, kaže da su je tako zvali jer su u njoj živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici i kažnjenici.

Do Medvjed kule nalazi se toranj Sv. Luke koji je zapravo zvonik gotičke crkve Sv. Marije. Nastao je u 15. vijeku i oblikom gradnje upućuje na čak tri stila: romanički, gotički i renesansni. Datum nastanka crkve nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je nastala na mjestu starije romaničke crkve početkom 15. vijeka. Crkva je bila mjestom čuvanja mošti Sv. Luke Evanđeliste koje je u Jajce kao miraz donijela posljednja bosanska kraljica Mara Jelena.

Tragična priča

Katakombe su jedinstvena podzemna grobna kapelica koje je za sebe i svoju porodicu sagradio osnivač Jajca Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Ako suspregnemo jezu i uđemo u hladnoću grobnice, vidjet ćemo oltar s apsidom okruženu gotičkim lukom. Na osnovu nedovršenog crteža Hrvojevog grba blizu ulaza, utvrđeno je da je kapela sagrađena 1410. godine.

Džamija Esme Sultanije koja je bila udata za bosanskog vezira Mehmed-pašu Muhsinovića i dala je izgraditi džamiju 1753. godine. Lijepa i tragična priča u vezi je s izgradnjom džamije. Sultanija je bila bolesna i rekli su joj da će ozdraviti ako sagradi džamiju na mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu. Sultanija je to učinila, plativši je naušnicom koju je skinula s uha. Nije doživjela završetak gradnje, ali elegancija i ljepota građevina svakako čuva uspomenu na nju i njenu tragičnu sudbinu.

Na udaljenosti od pet kilometara od grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastali transformacijom toka rijeke Plive, koja se koristi i kao značajan hidroenergetski resurs. Plivska jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe. Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška natjecanja.

Posebna atrakcija je kompleks vodenica, koje su izgrađene na sedrenim pragovima između Velikog i Malog Plivskog jezera, popularno nazvanim „Mlinčići“, a datiraju iz srednjeg vijeka. Dvadeset vodenica daju veliki doprinos ambijentu historijskog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja. Svi mlinovi su sagrađeni od drveta, oslonjeni na stubove koji su zbog pada terena nejednakih visina. Mlinovi su pokriveni viševodnim krovovima sa šindrom.