Skip to content Skip to footer

Igor Simović, fotograf i strastveni ljubitelj prirode

Kažu da jedna fotografija govori više nego 1.000 riječi, a nebrojeno puta do sada smo uvjerili da je zaista tako. Ništa nam ne može prenijeti neki događaj ili doživljaj kao dobra fotografija. Za dobru fotografiju nekada treba čekati i po nekoliko sati, pa čak i dana.

Bosna i Hercegovina i njena priroda raj je za pasionirane fotografe, ali i amatere koji žele napraviti što bolje fotografije i zabilježiti neke momente kojih će se sjećati ili jednostavno postaviti na društvene mreže.

Inspiracija je sve

Sve te fotografije, pogotovo one koje završe na društevnim mrežama, promoviraju Bosnu i Hercegovinu i u svijet šalju sve one ljepote koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jedan takav fotograf je i Igor Simović. Ovaj 39-ogodišnji Sarajlija fotografijom se bavi od 2010. godine. Za magazin Visit BiH kaže da je osnovni fokus njegovh fotografija priroda i njene čarobne kreacije.

-Strastveni sam ljubitelj prirode i sve što je vezano za nju. Gotovo svakodnevno posmatram sve ono što priroda stvara i poželio sam to prenijeti ljudima te čarobne kreacije. A to je najlakše uraditi putem fotografije – kaže Igor.

Ističe da inspiraciju nije teško pronaći, poručuje Igor, s obzirom da Bosna i Hercegovina zaista obiluje prirodnim ljepotama, te da to nije samo obična floskula.

-Priroda u BiH je fascinantna, očaravajuća! Toliko lijepih krajeva, krajolika, planina, rijeka… Još da ljudi cijene sve to i da više pazimo na sve oko sebe, gdje bi nam kraj bio – ističe on.

A na pitanje može li izdoviji neku destinaciju koja ga je posebno očarala, odgovara da su to slapovi Kozice u blizini Fojnice, a tu je i neizostavna Romanija.

Igor kaže da je, po njegovom iskustvu za dobru fotografiju potreban trenutak, i to onaj koji se rijetko ili nikako ne ponavlja.

Najbolje fotografije

-Svaka fotografija je jedinstvena na svoj način, bilo da je u pitanju taj trenutak ili da čekate po nekoliko sati kako biste taj momenat. Poznato je da se najbolje fotografije naprave na svjetlosti koji ti pruža sumrak ili zora. Koliko mi dozvoljavaju poslovne obaveze, i ja često poranim i čekam „taj trenutak“ – naglašava on.

Igor kaže da mu je fotografija hobi, te da svaki slobodan momenat koristi da ode na neku destinaciju u BiH kako bi pravio nove fotografije.

– Priroda u BiH je zaista fantastična i nadasve jako inspirativna. To me tjera na nova putovanja i fotografisanje. Kada mi poslovne obaveze budu dozvoljavale plan mi je otići na vodopad Kravica, Počitelj, Hutovo blato, Štrbački buk… – kaže Igor.

S obzirom da su njegove društvene mreže prepune fotografija Bosne i Hercegovine, zanimalo nas je da li je već radio ili ima u planu raditi samostalnu izložbu fotografija. Kaže da nije imao izložbu, osim onih u okviru raznih foto konkursa.