Skip to content Skip to footer

IT sektor u BiH može generirati više od milijardu KM prihoda godišnje

Softverska industrija jedan je od najvećih potencijala za razvoj BiH. U našoj zemlji trenutno radi između 2.500 i 3.500 programera, a potrebe tržišta rada su mnogo veće. Najbolji primjer za to je Elektrotehnički fakultet u Tuzli gdje nema niti jednog studenta četvrte godine na katedri za računarstvo koji već nije zaposlen.

Sofverska firma codeNest iz Tuzle zapošljava 70 visokoobrazovanih mladih ljudi iz raznih dijelova BiH, od Tuzle, Bihaća, Zenice do Mostara…

– Radimo razvoj softverskih rješenja i četiri su grane našeg posla. Kreiramo web stranice i aplikacije, bavimo se izradom mobilnih softvera za sve platforme, izradom embeded softvera za uređaje predviđene specifičnoj svrsi te izradom business inteligence softvera koji na osnovu podataka korisnika kreira različite izvještaje, statistike… – priča Senad Žunić, jedan od osnivača codeNesta.

On je codeNest pokrenuo u februaru 2014. godine sa Valentinom Ivanović i Zlatanom Mulabegovićem, nakon godina prikupljanja iskustva u drugim firmama. Sjedište im je u BIT Centru u Tuzli, tehnološkom parku koji je napravljen zahvaljujući novcu Evropske unije, uz podršku tuzlanskih gradskih vlasti. Firma manji dio posla obavlja za klijente u BiH, a većinu nalaze u okruženju i Zapadnoj Evropi.

– Hrvatska, Srbija, Slovenija, od zemalja koje su nam bliže, zatim Danska, Švedska od zemalja zapadne Evrope – priča Žunić o zemljama klijentima s kojima sarađuju.

Valentina Ivanović kaže da je dugo trajao taj put do otvaranja uspješne kompanije.

– Preporučila bih svakome da pokrene svoj posao ukoliko ima jaku volju, želju da nešto promijeni i ideju. Ali nije to put koji je uvijek posut ružama. Za uspjeh je potrebno znanje, kompetencije, originalnost i sreća, ali ona nije na prvom mjestu – kaže Valentina Ivanović.

CodeNest je nedavno postao dio BIT Alijanse (BIT Alliance), asocijacije kompanija softverske industrije koja okuplja 12 firmi iz BiH, koje imaju oko 1.000 zaposlenih.

– Cilj BIT Alijanse je da predstavimo BiH kao IT destinaciju. Želimo da se zna da imamo kvalitetne ljude koji znaju iznijeti projekte te da imamo mnogo drugih prednosti poput geografskog položaja, finansija… Cilj nam je da povećamo broj zaposlenih u ovoj oblasti – priča Senad Žunić.

Prema analizi BIT Alijanse jedan softverski inženjer generira godišnji prihod od 80 do 120 hiljada KM. To znači da bi 12.000 inženjera iz ove oblasti generiralo više od milijardu maraka prihoda što bi IT sektor lansiralo u sam vrh bh. privrede.

– Želimo da u svaku srednju školu uvedemo IT razred, da se na fakultete elektrotehnike uvedu predmeti koji odgovaraju potrebama tržišta, da se poveća broj upisanih studenata, da se informatika uvede već u osnovne škole… Ovaj sektor ima takav potencijal i želimo sebi kreirati kadrove – zaključuje Žunić.

Leave a comment