Skip to content Skip to footer

Harvie S, američki kontrabasist i kompozitor: Radujem se ovom projektu sa Sinanom

Harvie S, američki kontrabasist, kompozitor, inovator, kao i višedecenijski profesor na prestižnoj akademiji Manhattan School of Music, u Sarajevu će 8. decembra u SARTR-u nastupiti kao ko-lider u Sinan Alimanovic & Harvie S International Bandu. O predstojećem nastupu, ali i drugim stvarima Harvie S govori ekskluzivno za magazin VISIT BiH.  

Upoznali ste Sinana Alimanovića u jazz klubu Blue Note New York. Možete li nam reći kako je počela vaša muzička saradnja?

– Svirao sam u jazz klubu Blue Note i Sinan je ušao u momentu kad smo završili svirku. Želio je svirati klavir kako bi ga isprobao. Pustio sam ga da dođe na scenu i počeo je svirati. Nakon što sam ga čuo, odmah sam izvadio svoj bass iz kutije i pridružio mu se. Tako je započela naša muzička saradnja i naše prijateljstvo.

Sredinom decembra, prvi put ćete biti u Sarajevu kao ko-lider Sinan Alimanović & Harvie S International Band. Već ste nastupali sa Sinanom Alimanovićem u New Yorku (SAD) i Pekingu (Kina), ali možete li nam reći šta očekujete od koncerta u Sarajevu?

– Nikad ne znam tačno šta da očekujem. Ali ono što znam da će se dogoditi je sjajna muzika. Mi ćemo svirati neki standardni jazz, Sinanove melodije i neke od mojih originalnih kompozicija.

Kako biste opisali muziku Sinana Alimanovića: njegov pristup pijanizmu i jazzu?

– Sinan je muzičar svjetske klase. On je sjajni kompozitor, pijanista i aranžer. Ima sjajno tehničko znanje, ali svira iz srca.

Vi ste profesor na prestižnoj Manhattan School of Music od 1984. godine. Koji su Vaši načini rada s mladim muzičarima, a koje metode ćete primijeniti na radionicama s Alimanovićevim studentima jazza na Akademiji u Sarajevu?

– Radujem se radionicama. Ne znam tačno koje teme ću obrađivati. To obično određuju učesnici. Volim da budem otvoren za dijalog i pitanja. Ja ću biti tu da pomognem na bilo koji način na koji mogu pomoći.

Vi ste i inovator. Od nedavno, Vaša inovacija Upshot Bass zvučnik i pojačavač koji je napravio Acoustic Image, promovisana je i sada je na prodaju. Molim Vas, recite nam više o Vašoj inovaciji i načinu na koji će to biti korisno za muzičare.

– Ovo pojačalo je prvobitno bilo napravljeno kao prenosiva bass tastatura i pojačalo za gitaru. Pakuje se u ranac ili ga možete nositi u maloj torbi. Vrlo je lagano. Nakon što smo ga napravili, shvatili smo da je stvarna karakteristika ovog pojačala zvuk. To je najprirodniji pojačivač zvuka na kojem sam ikad svirao. To je i inovacija sa kojom se zvuk pojavljuje i čuješ sam sebe tako dobro. Također se odlično projecira u svakoj prostoriji u kojoj svirate. Zvuči kao da ne sviraš sa pojačalom, ali se savršeno čuješ.

Prije sedam dana ste snimali sa dobitnikom Grammy nagrade, nagrađivanim muzičarem Alanom Broadbendom i gudačkim orkestrom u Abbey Road Studio 2 (u istom studiju u kojem je nekad snimao legendarni bend The Beatles). Prošle godine ste bili član jazz projekta “Developing Story” Alana Broadbenta i nastupili skupa sa London Metropolitan Orchestra i poznatim jazz bubnjarom Peterom Erskineom. Možete li nam reći više o ovoj jazz priči?

– Ovo je drugi projekat sa Alanom Broadbentom u Abbey Roadu. Ovaj put je bilo malo drugačije jer smo koristili orkestar sastavljen od violina, viola i violončela. Ukupno oko 44 muzičara. Prethodni projekat je bio orkestar koji je imao timpani trube, bass… Oni nastupaju pod imenom London Metropolitan Orchestra. Prvi projekat smo snimali u velikom studiju, a sada smo radili u studiju pristojne veličine. I da, to je mesto gde su snimali Beatlesi. Alan je jedan od najvećih aranžera na svijetu. Bila mi je velika čast da budem dio ovog projekta. Radili smo muziku Davea Brubecka. Ovo će biti odličan CD.

Sarađivali ste sa mnogim od najvećih svjetskih jazz muzičara kao što su Michael Brecker, Randy Brecker, Gil Evans, Tony Bennett, Sheila Jordan… Možete li naći jednu zajedničku osobinu za sve te saradnje i koji je Vaš savjet mladim jazz muzičarima?

– Veoma dobro pitanje. Zapravo, ono što mislim da je uobičajena osobina je posvećenost. Da biste bili sjajan muzičar, morate biti tako posvećeni muzici i svim detaljima. Također, smatram da je humanost najvažnija. Ono što stvarno želite da uradite jeste da dijelite ljubav svojom muzikom i nadate  se da ćete pružiti dobar osjećaj ljudima koji vas slušaju.

Koji su Vaši budući planovi sa Sinan Alimanović International Band kao i drugi planovi općenito?

– Radujem se ovom projektu sa Sinanom. Prethodno smo svirali u Kini i bilo je sjajno. Nadam se da možemo zajedno uraditi mnogo projekata. Tražimo neke druge mogućnosti za turneje. Možda se vratimo u Kinu. Možda ćemo nešto napraviti u New Yorku. Vrijeme će pokazati.

Leave a comment